latinica  ћирилица
22/09/2017 |  10:35 ⇒ 17:02 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Наредне седмице консултације са шефовима посланичких клубова у НСРС

Консултације са шефовима посланичких клубова о заказивању наредне сједнице Народне скупштине Републике Српске, биће одржане идуће седмице, најавио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, гостујући у емисији "Отворено речено" Радија Републике Српске.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Након тих консултација, када се створе услови, биће заказана сједница Колегијума, на којој ће бити и одлучено када ће сједница парламента бити одржана, рекао је Чубриловић.

"Надам се да ћу почетком идуће седмице обавити консултације, а крајем те недјеље одржати Колегијум. Послије засједања Колегијума треба да прође најмање десетак дана, што је пословнички временски интервал у којем сједница може да почне", рекао је Чубриловић за Радио Републике Српске.

Он је изразио наду да опозиција неће поново блокирати рад Народне скупштине, те да ће се тренутна криза превазићи, а парламент наставити успјешно да ради.

"На наредном засједању наћи ће се ревизорски извјештаји и консолидовани извјештај буџета, неколико законских рјешења и материјали и тачке који до засједања Колегијума буду дошли у Народну скупштину. Уз неколико законских рјешења, најважније скупштинске одлуке ове јесени биће економска политика и усвајање буџета", навео је Чубриловић.

Он је додао да ће гласати да се интерпелације, које је раније поднијела опозиција, нађу на засједању Народне скупштине, иако је у њима много мањкавости.

Говорећи о најављеној суспензији одлуке о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ, Чубриловић је рекао да ће Народна скупштина на наредном засједању донијети одлуку о стављању ван снаге те одлуке.

"Ту треба ставити тачку без много политизовања и говора да је неко капитулирао. Ово је много боље рјешење него да идемо у нову неизвјесност, иако је и даље споран рад Суда и Тужилаштва", каже Чубриловић.

Када је ријеч о неизгласавању и одгађању изјашњавања о ратификацији Уговора са Европском инвестиционом банком о финансирању изградње ауто-пута Бањалука-Добој у парламенту БиХ, Чубриловић је нагласио да и Српска, попут других земаља, инфраструктуру гради уз подршку кредитних линија.

"Ако је тај пројекат од ЕБРД-а оцијењен као економски оправдан, није добро да се то одгоди. Тиме се губи вријеме и то је велика штета за Српску јер је инфраструктура основа за било који развој и без ње нема озбиљних инвеститора на овим просторима", поручио је Чубриловић.

Он је оцијенио да је недавни протест грађана, који је на Тргу Крајине организовало удружење "РеСтарт Српска", уз сву медијску пажњу, припрему и хиљаде потписа, према процјенама људи који се баве том проблематиком окупио 247 учесника.

"То није нешто што треба да забрине, али није ни нешто на шта не би требало да реагујемо и упозоримо. Морамо слушати поруке грађана и радити у њиховом интересу. Протести су добри као упозорење, али не да узму маха и буду рушилачки. То користи само неком другом, а не Српској", рекао је Чубриловић.