latinica  ћирилица
22/09/2017 |  09:30 | Аутор: РТРС

Без акциза нема ни 500 милиона КМ из Брисела?

БиХ ће, ако до краја овог мјесеца не буду усвојен закон о акцизама, изгубити готово 500 милиона КМ од ЕУ, а још стотине милиона евра помоћи и јефтиних кредита европских институција и банака биће под знаком питања, пише "Дневни аваз".
Акцизе - Фото: РТРС
АкцизеФото: РТРС

Како је овом листу потврђено у Бриселу, то што је БиХ приступила Транспортној заједници је добар, али само "први корак".

Саговорник "Аваза" навео је да је комесар за проширење и сусједску политику Јоханес Хан у писму предсједавајућем Савјета министара Денису Звиздићу јасно поручио да ће одобрени пројекти бити реализовани само онда када отворена питања буду ријешена, а она се односе, не само на приступање Транспортној заједници, већ и на усвајање додатних акциза.

Високи званичник из канцеларије комесара Хана истакао је да без усвајања закона о акцизама, што мора бити завршено до краја септембра, пројекти одобрени у Трсту неће бити реализовани, а БиХ ће имати још једну пропуштену прилику.

На самиту ЕУ и шест балканских земаља, одржаном у Трсту 12. јула, БиХ је, од укупно шест, добила четири пројекта. Са 46 милиона евра бесповратних средстава ЕУ је била спремна да финансира три дионице на Коридору "Пет це" са 200 милиона евра.

Извор: СРНА