latinica  ћирилица
22/09/2017 |  09:16 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Посебна сједница о референдуму највјероватније почетком октобра

Посебна сједница Народне скупштине РС, на којој ће бити суспендована одлука о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, биће одржана највјероватније почетком октобра, потврдио је за "Независне новине" Радован Вишковић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

ако је рекао Вишковић, постоје три разлога због којих је коалиција СНСД - ДНС - СП донијела овакву врсту одлуке.

Први је, како је нагласио, покушај опозиције да својим дјеловањем са странцима покуша да изазове међународну интервенцију и санкције против Милорада Додика, предсједника РС, како би на тај начин ослабили његову позицију.

"Међутим, ова наша одлука није резултат никакве уцјене нити међународне заједнице нити европских званичника, него је резултат наше процјене да смо остварили добар дио онога што нам је био циљ, а ми у сваком тренутку одлуку поново можемо донијети ако процијенимо да је вријеме", рекао је Вишковић.

Други разлог, објаснио је, је чињеница да опозиција не подржава такву одлуку и да нема потребног јединства унутар РС да се она проведе.

И треће, како је рекао, постоји потреба да људе у "Службеном гласнику" не доводе у незавидну правну позицију након што су покренуте тужбе због необјављивања одлуке о референдуму, која је, подсјећамо, донесена 2015. године.

Он је рекао да је већ 2011, након што је први пут одлука стављена ван снаге, дошло до позитивних ефеката за РС покретањем структурисаног дијалога о правосуђу.

Извор: Глас Српске