latinica  ћирилица
21/09/2017 |  19:37 ⇒ 22/09/2017 | 08:16 | Аутор: РТРС

На Годишњем форуму о побољшању привредног амбијента (ВИДЕО)

У Београду је одржан годишњи форум лидера Републике Српске и Србије који су отвориле премијерке Жељка Цвијановић и Ана Брнабић.
Годишњи форум Српске и Србије - Фото: РТРС
Годишњи форум Српске и СрбијеФото: РТРС

Са градоначелницима и предсједницима општина, али и са привредницима, разговарано је о побољшању пословног амбијента. О томе ће бити ријечи и 10. новембра, за када је заказана заједничка сједница двије владе.

Један регулаторни оквир за привреднике с обје стране Дрине, први је услов за успостављање успјешног пословања. На питање шта двије владе могу да ураде да би побољшале пословање, један од одговора је био – ријешите шуму прописа. Премијерка Српске признала је да су обје земље још заробљеници неких старих навика. Чак и када Српска уведе једношалтерски систем, привредник опет седмицама чека на ПДВ број, каже, али наводи да ускоро слиједи битка са администрацијом.

Колико добро можемо да радимо заједно, примјер је мост Љубовија - Братунац, рекла је премијерка Србије. Регионално повезивање за њу је начин да сви заједно брже напредујемо и да у том кругу мора да буде Република Српска са којом Србија, каже, има посебне везе и блискост.

Најављена сједница биће наставак сусрета двију влада које су започете и у претходном мандату владе Србије. Министар индустрије Српске Петар Ђокић Ђокић каже да нови формат нуди и нове прилике, али је енергетика, истиче, највећа развојна шанса.

Република Српска, збирно гледано, има најмање намете у регији, међутим, има простора за смањење, поготово оних парафискалних.

Неке ствари Српска може да преузме од Србије, неке Србија од Српске, навеле су премијерке, али неке ствари уче заједно, попут увођења електронских грађевиснких дозвола, а што је концепт које су преузели од Макеодније.