latinica  ћирилица
21/09/2017 |  16:43 | Аутор: РТРС

Козарев: Стати на пут застрашивању Срба на Косову

Замјеник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Душан Козарев упознао је државе чланице ОЕБС-а о најновијим случајевима застрашивања српског народа на Космету и затражио снажније ангажовање међународне заједнице да би се таквој пракси стало на пут.
Душан Козарев (фото: www.mc.rs) -
Душан Козарев (фото: www.mc.rs)

Говорећи у Варшави на имплементационом састанку ОЕБС-а "Људске димензије", Козарев је рекао да Приштина није одговорна и зрела да би могла аплицирати за чланство у Унеско.

Он је истакао да на предстојећој Генералној скупштини Интерпола у Пекингу, такозвнао Косово не треба бити примљено у ову организацију због показане политичке инструментализације косовске полиције.

Говорећи о застрашивању Срба на Космету, Козарев је навео случај српског старца Богдана Митровића, ухапшеног на основу исконструисане оптужнице за наводне ратне злочине, а заправо га терети некадашњи први комшија Албанац, који му је прво спалио и порушио куће, а затим му узурпирао земљу.

Он је оцијенио да се овим чином правосуђе на Косову и Метохији прикључило кампањи застрашивања српског народа.

"Све указује да је реч о разрађеном моделу за угрожавање личних и колективних права Срба на Космету, по коме су оптужнице за наводне ратне злочине инструмент опструкције слободе кретања и повратка избеглих и расељених лица, а институционална подршка узурпаторима српске имовине", навео је Козарев.

Он је на скупу изнио и случај недавног привођења радника Црвеног крста Србије на Косову и Метохији и пљенидбе докумената о социјално-угроженим породицама, упозоривши да је тиме извршена бесрамна злоупотреба хуманитарних питања у политичке сврхе.

Посебно забрињавајућа је била предизборна реторика албанских политичара која је често садржала отворене пријетње према српској заједници и њеним интересима на Косову и Метохији, навео је Козарев, истакавши да стога и не чуди што је од претходног скупа "Људске димензије" било више од 80 етнички мотивисаних напада.

Козарев је на скупу изнио и аргументе против чланства самопроглашеног Косова у међународним институцијама и организацијама попут Интерпола и Унеска.

Извор: СРНА