latinica  ћирилица
21/09/2017 |  16:19 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Годишњи форум Српске и Србије - у фокусу регулаторна стандардизација (ВИДЕО)

У Београду је одржан годишњи форум лидера Републике Српске и Србије који су отвориле премијерке Српске и Србије, Жељка Цвијановић и Ана Брнабић.
Пословни форум - Фото: СРНА
Пословни форумФото: СРНА

Са градоначленицима, предсједницима општина и привредницима, разговарано је о томе шта двије владе могу да учине за боље пословање привреде. Закључено је да, за почетак, треба увести једнаке стандарде и мијењати законска рјешења да би испратили потребе пословне заједнице.

Регулаторна стандардизација и креирање бизнис френдли окружења били су у центру пажње годишњег форума. Премијека Српске рекла ја да је до сада заједнички рађено на парцијалним пројектима и да је вријеме за системска рјешења. "Нешто преузимамо ми од Србије а нешто Србија од нас", рекла је Цвијановићева, док је премијерка Србије додала да "нешто учимо заједно, попут увођења електронских грађевинских дозвола које су преузете из Македоније". Брнабићева је рекла да је мост Братунац - Љубовија примјер колико добро можемо да радимо заједно. За 10. новембар најавила је заједничку сједницу влада и позвала привреднике да већ данас договарају пројекте који би могли бити разматрани на сједници.

Један регулаторни оквир за привреднике с обје стране Дрине, први је услов да би и једни и други могли успјешно да инвестирају. Премијерка Српске каже да ће услиједити свако могуће усаглашавање Републике Српске и Србије. Оцијенила је да има много неискоришћених ресурса и у Србији и Српској, али да су обје стране још заробљеници неких старих навика у пословању и да им предстоји велика битка с администрацијом.

- Србија може понекад да погледа на добре ствари у Српској, пошто и у Српској има тога шта да се види, јер је у неким стварима направила одређене помаке - рекла је Цвијановићева.

За Владу Србије један од приоритета је регионална сарадња у оквиру које посебне везе и блискост има са Републиком Српском, рекла је Брнабићева. Везе, каже треба успостављати кроз инфраструктуру, која не значи само повезивање већ и привредни раст и економско повезивање.

Предсједнице двије владе навеле су да ће бити урађено још много тога да се, како су рекле, покаже испруженија рука пословној заједници и иницијативи.

Премијер Србије Ана Брнабић најавила је данас да ће заједничка сједница влада Србије и Републике Српске бити одржана 10. новембра.