latinica  ћирилица
21/09/2017 |  15:23 ⇒ 15:41 | Аутор: РТРС

"Незаконит избор Управног одбора и Колегијума директора Института"

Одбор породица заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске не може да прихвати и подржи незаконит избор Управног одбора и Колегијума директора Института за нестала лица БиХ и затражиће од Савјета министара да поништи ову одлуку, закључено је данас на сједници Одбора у Источном Сарајеву.
Источно Сарајево: Сједница одбора породица заробљених и несталих - Фото: СРНА
Источно Сарајево: Сједница одбора породица заробљених и несталихФото: СРНА

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изјавио је новинарима да је Амор Машовић, који константно опструише тражење несталих српских жртава рата, поново изабран у Колегијум на основу страначке позиције.

"Ми као да њега одликујемо ако то верификујемо. Осим тога што ћемо тражити његов опозив, данас смо закључили да треба да остваримо сарадњу са новоизабраним српским члановима Колегијума директора Николом Перишићем и Управног одбора Миланом Шикманом и старим чланом Момом Шкиљевићем јер немамо морално право да затворимо врата за сарадњу", рекао је Митровић.

Он је потврдио да је у неколико наврата разговарао са Перишићем и Шикманом који су изразили спремност за сарадњу, додајући да ће од резултата њиховог рада зависити да ли ће их породице несталих подржати или ће тражити њихову смјену.

"Симптоматично је да су хрватском и бошњачком члану Колегијума продужили мандат, а Мишићу нису. Марко Јуришић је `икебана` у Институту, он је Машовићев асистент. Он није ријешио Бугојно, проблем својих Хрвата и по чему је то ефикасан рад њих двојице. Машовић је дискриминација према Србима, а Јуришић је посматрач", нагласио је Митровић.

Данашњој сједници Одбора нису присуствовали Шикман и Перишић. Шикман је обавијестио да не може доћи, док је Перишић образложио да још није званично преузео дужност.

Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац сматра да је требало да новоизабрани чланови присуствују данашњем састанку како би се упознали о резултатима рада Института.

"Ми најбоље знамо колико је од 2008. године пронађено Срба, Хрвата и Бошњака. Сматрам да имамо тачне податке јер немамо никакав разлог и могућности да износимо лажне бројке, као што то Институт дјелимично ради, што изазива велико незадовољство", изјавио је Грабовац.

Он је додао да оваквим радом, Институт, а дјелимично и Тужилаштво БиХ када је је ријеч о покретању одговорности за извршиоце злочина, нису задовољили српске породице које годинама чекају правду.

"Машовић је својим радом нама донио само проблеме. Ми смо одлучни да наша организација буде још јача, а као представник Савјетодавног одбора вјерујем да ништа неће бити исто. Од њега ћу тражити централну евиденцију несталих лица бошњачке националности са конкретним подацима гдје су и на који начин настрадали", најавио је Грабовац.

Он је изразио сумњу да Институт манипулише бројем бошњачких жртава јер не жели да се сазна тачан број настрадалих.

Грабовац је подсјетио да Република Српска још трага за 1.664 нестала лица, те да су у костурницама дуже од 17 година посмртни остатаци још 657 неидентификованих лица.

Он је истакао да ће тражити да се отварају костурнице, откопавају масовне гробнице за које се зна гдје се налазе и да ће покушати да тужилаштва на нивоу ентитета раде овај посао.

"Ја ћу од Института тражити све што је у интересу породица погинулих и несталих бораца и цивила, којим и сам припадам. На овакав његов рад и неодговорно понашање нећу никада пристати", навео је Грабовац.

Извор: СРНА