latinica  ћирилица
21/09/2017 |  13:06 ⇒ 18:28 | Аутор: РТРС

Заједничка сједница влада Српске и Србије 10. новембра

Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је да је за Владу Србије један од приоритета регионална сарадња, у оквиру које посебне везе и блискост има са Републиком Српском, те да јој је у том смислу драго што има прилику да често у Србији угости предсједника и премијера Српске Милорада Додика и Жељку Цвијановић.
Форум лидера Српске и Србије - Фото: СРНА
Форум лидера Српске и СрбијеФото: СРНА

"Регионално повезивање је један од начина да се сви ми заједно као регион брже и лакше приближимо ЕУ", нагласила је Брнабићева у Београду, након Форума за успостављање заједничког оквира за пословање у региону, који се одржава у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији".

Она је навела да је Србији стратешки циљ улазак у ЕУ, те да је један од задатака да буду извршени, што је боље могуће, сви процеси у оквиру берлинског процеса, а, прије свега, посредством инфраструктурног и економског повезивања.

"Један од важнијих инфраструктурних пројеката, који је и симболичан, је мост Љубовија-Братунац и очекујемо ускоро напредак у отварању граничног прелаза да бисмо у потпуности искористили овај пројекат", рекла је Брнабићева.

Премијер Србије Ана Брнабић најавила је данас да ће заједничка сједница влада Србије и Републике Српске бити одржана 10. новембра.

Брнабић је позвала министарства и привреднике да припреме приједлоге. Обраћајући се учесницима Форума за успостављање заједничког оквира за пословање у региону, који се одржава у Београду у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији", нагласила је да је много ствари које Српска и Србија могу да искористе у перспективи, као и да је регионална сарадња изузетно значајна.

"Ми смо показали на пројекту Љубовија-Братунац како можемо да радимо заједно. Уколико буде проблема при отварању граничног порелаза ићи ћемо на отварање алтернативног граничног прелаза", истакла је Брнабићева.

Премијери Србије и Републике Српске Ана Брнабић и Жељка Цвијановић претходно су разговарале на неформалном састанку уочи почетка Годишњег форума лидера Српске и Србије у Београду.

Састанку, који је одржан у Вили Републике Српске у Београду, присуствовали су министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић.

Говорећи у Београду на годишњем Форуму за успостављање заједничког оквира за пословање у региону који се одржава у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији", Ђокић је указао да је одређен број енергетских пројеката већ усмјерен ка неким инвеститорима, али није препрека да се још неко укључи у то партнерство јер је, како је нагласио, ријеч о пројектима велике вриједности.

Извор: СРНА