latinica  ћирилица
19/09/2017 |  18:39 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Национал: ОБА води специјални рат против Хрватске (ВИДЕО)

Нове оптужбе на рачун БиХ стижу из Загреба. Хрватски недјељник Национал данас је објавио текст у којем тврди да посједује ексклузивне информације, да агенти Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ прислушкују и прате хрватске политичаре. У току је, наводе, "специјални рат" босанских шпијуна против Хрватске.
Национал: ОБА шпијунира хрватске званичнике - Фото: РТРС
Национал: ОБА шпијунира хрватске званичникеФото: РТРС

Поједини агенти Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ незаконито прате хрватске политичаре и привреднике и стављају се у службу Бакира Изетбеговића и СДА, каже за нашу телевизију главни уредник хрватског Национала Берислав Јелинић. Ову тврдњу поткрепљује бројним документима објављеним у најновијем броју хрватског недјељника. Да ОБА прислушкује телефонске разговоре пословних људи, недвосмислено је, каже, и из извјештаја ове обавјештајне агенције, објављеног у фебруару о докапитализацији Рудника боксита Посушје.

Према ријечима Берислава Јелинића, проблематично је што се ти извјештаји дистрибуишу појединим бх. новинарима који пишу текстове и манипулишу, наглашено повезујући хрватске политичаре и привреднике уз руске интересе.

Један од циљева, наводи се у тексту Национала, јесте жеља да се подијеле Хрвати у БиХ и да се тако створи клима опште корумпираности хрватских политичких представника на свим нивоима власти у БиХ, чиме би се дискредитовало рјешавање хрватског питања. Главни протагониста је, како наводе, Драган Лукач, директор Федералне управе полиције. Главни уредник овог листа у контексту обавјештајног рата види и све чешће присуство бошњачког члана Предсједништва БиХ у хрватским медијима.

Јеринић каже да се дижу тензије око Пељешког моста и стално полемише са Хрватском са позиција исламских милитариста у БиХ.

Национал тврди и да им је више извора испричало да Бакир Изетбеговић покушава пронаћи особу која би преузела политичко вођство Хрвата у БиХ, а коју би могао контролисати. Ово није прва афера у којој се ОБА спомиње у контексту шпијунирања званичника земаља региона. Крајем прошле године обајављено је да су припадници ОБА наводно прислушкивали и званичнике Србије.