latinica  ћирилица
19/09/2017 |  18:19 | Аутор: РТРС

Читањем исказа преминулих свједока ужаса настављено суђење Азри Башић

У наставку суђења Азри Башић за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године, прочитани су дијелови исказа преминулих свједока које су дали у оквиру других предмета, а односе се на случај оптужене.
Азра Башић      (Фото:.tf.rs) -
Азра Башић (Фото:.tf.rs)

Тужилац Тужилаштва БиХ Миланко Кајганић прочитао је дијелове четири исказа преминулог Миле Кузмановића који је саслушан 14. новембра 1994. године пред истражним судијом Основног суда у Дервенти, 16. маја 2006. и 3. јуна 2008. године у Полицијској станици Дервента, те 13. децембра 2007. у Полицијској станици у Добоју.

Кузмановић, који је преминуо 2014. године, током саслушања рекао је да су физичка малтретирања почела одмах након заробљавања, а да су тек у Дому ЈНА услиједила права страдања српских цивила која су преживјелим оставила трајне физичке и психичке посљедице. Тада је испричао да су полуголе затворенике, који су били поредани поред зида, војници, међу којима је била и Азра Башић, тјерали да једу со и југословенски новац, до бесвијести их ударали ногама од столица, кабловима за струју, бејзбол палицама. Испричао је и да су их тјерали да клече и пужу по поду посутом стаклом, да се крећу четвороношки као пси и да са пода и војничких чизама лижу крв. Рекао је да је њега у Дому ЈНА највише тукла Азра Башић.

Осим ње, тукли су га и други војници до момента када је неко од њих видио Благоја Ђураша, којег су звали "војвода". Војници су Ђураша "добро претукли", након чега је видио да му је Азра Башић забила нож у врат, да је убила Ђураша чије тијело је пронађено у једном пропусту за воду које је било умотано у завјесу коју је видио у Дому ЈНА.

Тужилац је прочитао и изјаву преминулог Милована Аџића коју је Основном суду у Дервенти дао 1992. године. Аџић је тада рекао да су га након заробљавања у Чардаку, припадници ХОС-а, ХВО-а, те Ријечке и Санџачке бригаде, са другим заробљеницима везане одвели у хрватско село Поље, гдје су их злостављали. Рекао је да су њему маказама за воће одсјекли дио ува, ножем урезали крст на челу, засјекли главу од јабучице до браде, те запалили ноге које су посули алкохолом. Испричао је и да су га одмах по довођењу у Дом ЈНА, војници почели тучи, а када је од удараца пао на под, пришла је Азра Ковачевић, како се тада презивала, и придружила се у тучи док се није онесвијестио.

Тужилац је прочитао и исказе бившег новинара локалне Радио станице у Дервенти Сретена Јовановића, који је рекао да су га припадници ХОС-а ухапсили само зато што је Србин. Током испитивања поломили су му носну кост, избили један зуб, а морао је пити бензин којим су му полили руке и запалили их. Потврдио је да је физичко насиље вршила Азра Башић и Хрвоје Антуновић, звани Морнар.

Суђење ће бити настављено 6. октобра.

Извор: СРНА