latinica  ћирилица
19/09/2017 |  17:20 ⇒ 21:26 | Аутор: РТРС

Српска Инфо: СНСД најјача партија у Српској

Најјача политичка странка у Републици Српској, према истраживању агенције Ипсос Адриа, јесте СНСД са 37 одсто подршке грађана, сазнаје портал "Српска инфо".
Странке - истраживања (фото:Srpskainfo.com) -
Странке - истраживања (фото:Srpskainfo.com)

Према овом истраживању, које је почетком септембра урађено на узорку од 1.100 испитаних, на другом мјесту је СДС са 14 одсто подршке док ДНС и ПДП имају по 10 одсто подршке грађана у Републици Српској. Социјалистичка партија, како се наводи, има четири одсто, а Уједињена Српска и НДП по два одсто подршке грађана.

Независни блок - Покрет за Европу Сенада Шепића и Садика Ахметовића имају подршку три одсто испитаних, а коалиција Домовина коју предводи СДА 2,5 одсто. ХДЗ БиХ и СРС Републике Српске имају по један одсто, све остале странке имају око 4,5 одсто, а није се изјаснило девет одсто испитаних.

У Бањалуци, као и на нивоу Републике Српске, СНСД је далеко најјача странка са 41 одсто подршке, слиједе ПДП и ДНС са по 13 одсто подршке док Уједињена Српска има шест одсто подршке.

НДП има четири одсто подршке испитаних, док се СДС налази на три одсто као и СП.

Независни Блок - покрет за Европу подржава два одсто испитаних, а коалицију Домовина тек један одсто, док је нешто мање од 15 одсто неодлучних.

У Приједору је доминантан и даље ДНС са 31 одсто подршке испитаних грађана, а слиједи СНСД са 23 одсто, СДС са 12 одсто, СДА и СДП-ДФ имају по седам одсто, ПДП шест одсто, а Независни блок - Покрет за Европу пет одсто подршке испитаних грађана.

Кад су у питању резултати за Федерацију БиХ, такође, на узорку од 1.100 испитаних, најјача странка је СДА са 19 одсто подршке, СДП и СББ имају по 13 одсто подршке испитаних, а ХДЗ БиХ са 12 одсто.

Извор: СРНА