latinica  ћирилица
19/09/2017 |  12:13 ⇒ 16:48 | Аутор: РТРС

"Спутњик"- Српску чувају Срби и неће на улицу

Грађани Републике Српске нису спремни да се одрекну државности за коју су се изборили уз тешке жртве и која им је гарантована у Дејтону, а незадовољство економском ситуацијом није довољно да изађу на улице и траже смјену власти, јер је та власт, ипак, гарант самосталности Српске у оквирима Дејтонског споразума, наводи се у коментару руске новинске агенције "Спутњик".
Српску чувају Срби — и неће на улице  (Фото:Sputnik) -
Српску чувају Срби — и неће на улице (Фото:Sputnik)

У тексту под насловом "Српску чувају Срби и - неће на улицу" упозорава се да нема гаранција да ће Република Српска бити самостална и послије евентуалног "македонског сценарија", јер томе уче друге обојене револуције.

Подсјећајући на изјаву министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића да му је "македонски сценарио" у Републици Српској прихватљив, јер би он, наводно, донио демократију и владавину права, у коментару "Спутњика" поставља се питање "да ли је у тој поруци скривен и позив на рушење Републике Српске, јер његова биографија /читав радни вијек провео у обавештајним структурама/ говори да он тешко може да повјерује македонском премијеру Зорану Заеву да је спровођењем 'македонског сценарија' у тој земљи побиједила демократија, као да Македонија прије тога није била демократска земља, са слободним изборима, парламентом, изабраном Владом која одражава изборну вољу грађана".

"Према Мектићевом мишљењу, испада и да је Република Српска диктатура у којој се изборна воља грађана не поштује и у којој су грађани Републике Српске жртве самовоље Милорада Додика. Не, Мектић као да игра по недавно уведеним правилима на Балкану. А та правила подразумијевају све супротно основним постулатима демократије и прећуткивање истине. Важан је став Запада", истиче се у тексту.

Подсјећа се да је Заев на власт дошао грубим кршењем Охридског споразума, према којем Владу Македоније формира најјача македонска партија са најјачом албанском партијом.

"Социјалдемократски савез Зорана Заева није најјача македонска партија, али је више по вољи Запада. И албанског фактора. У Македонији се није догодио народ, како је то Мектић сликовито описао. Морамо га подсјетити да је 'Шарена револуција', како се назива покушај обојене револуције у Македонији, пропала. Шта се, дакле, крије иза Мектићеве лаконске изјаве о прихватљивости 'македонског сценарија' у Републици Српској? На шта би личила Република Српска послије тога", питање је "Спутњика".

Да се, којим чудом, у Републици Српској догоди "македонски сценарио" и Драган Мектић или било ко други послије тога дође на власт, он би, пише "Спутњик", попут Заева у Македонији морао да спроводи не оно што је воља грађана, већ оно што је воља Бакира Изетбеговића, високог представника и америчког амбасадора, а све друго би било неважно.

"Да се у Републици Српској промјени власт по 'македонском сценарију', прво што би се десило јесте да се признају све одлуке Уставног суда БиХ - Дан Републике Српске био би укинут, а војна имовина преписана на име БиХ, чиме би територија Српске била смањена, а Дејтонски споразум био прекршен. Било би то тек прво кршење споразума који је у Босну донио мир", упозорава се у тексту.

Дејтон би, наводи се у тексту, попут Охридског споразума, био занемарен, њега више нико не би помињао, била би усвојена званична, у Сарајеву толико пута помињана мантра, према којој је Република Српска геноцидна творевина. Били би испуњени сви услови да Босна постане чланица НАТО-а, а српски народ би се у таквој Босни осјећао поробљеним. Међутим, то више не би било важно.

"Ипак, морамо да признамо да у сценарију који Мектић прижељкује за Републику Српску има једна рупа. Народ није спреман да то подржи на улици, а то је главни предуслов било које обојене револуције. Заев је ипак имао подршку скоро половине бирачког тијела", закључује се коментару "Спутњика".

Извор: СРНА