latinica  ћирилица
19/09/2017 |  10:41 ⇒ 12:22 | Аутор: РТРС

Изградња "Братољуба" чека уговор о граници

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске и Управа за индиректно опорезивање БиХ дефинисали су текст уговора према којем се земљиште за градњу граничног прелаза на мосту између Братунца и Љубовије, које је у власништву Републике Српске, даје на кориштење све док постоји потреба за граничним прелазом.
Мост "Братољуб" у Љубовији (Фото: Спутњик / TANJUG/ Димитрије Гол) -
Мост "Братољуб" у Љубовији (Фото: Спутњик / TANJUG/ Димитрије Гол)

"Након обраде нотара, прибављања мишљења правобранилаштва Републике Српске и БиХ, те прибављања сагласности Владе Српске и Савјета министара, предметни уговор ће бити потписан. Очекујемо да ће ова процедура бити завршена до краја септембра", кажу у Министарству саобраћаја и веза Српске.

Из УИО БиХ наводе да је прихватљиво да се земљиште уступи на кориштење док год постоји потреба за граничним прелазом, али да ће коначну ријеч дати надлежне институције, пишу "Независне новине".

Портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић најавио је да ће у петак, 22. септембра, бити одржан састанак код нотара како би био урађен коначан приједлог уговора, након чега ће бити упућен правобранилаштвима на сагласност.

Ако би тај уговор добио "зелено свјетло" надлежних институција, питање је да ли ће се моћи отпочети са процедурама за градњу тог прелаза с обзиром на то да БиХ и Србија немају споразум о граници који је предуслов, између осталог и за категоризацију и градњу заједничких граничних прелаза.

Изградњу моста Братунац-Љубовија, познатог као "Братољуб" и вриједног око 13 милиона евра, финансираће Србија, док ће Република Српска обезбиједити средства за приступне путеве из правца Српске, а БиХ, односно УИО, за изградњу граничног прелаза.

За изградњу прелаза Савјет министара обезбиједио је 11 милиона КМ и то седам милиона од клириншког дуга и четири милиона из буџета УИО за 2018. годину.

Мост ће бити дуг 277 метара, ширине 14 метара, имаће двије саобраћајне траке и тротоаре за пјешаке и бициклисте.

Извор: СРНА