latinica  ћирилица
18/09/2017 |  23:02 ⇒ 23:49 | Аутор: РТРС

Специјал: Ко жели хаос у Републици Српској? (ВИДЕО)

О кризи у Народној скупштини Републике Српске и физичкој блокади рада парламента коју смо видјели протекле седмице у емисији "Специјал" Телевизије Републике Српске, представници позиције и опозиције сукобили су ставове.
ТВ емисија Специјал - Фото: РТРС
ТВ емисија СпецијалФото: РТРС

Док позиција тврди да је покушај рушења Републике Српске инструисан страним факторима, други поручују, док не осигурају поштовање Устава, закона и Пословника, неће стати.

Док опозиционари до испуњена својих захтјева не планирају стати, руководство Парламента тврди – осигураћемо рад Народне скупштине.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић каже да је за њега најбитније да се омогући да све институције Републике Српске функционишу. Истакао је да је узрок "то што су се све институције у којима функционише СЗП распале..."

Причу о прелијевању кризе из заједничких институција на институције у Српској, представници опозиције назвали су покушајем заваравања јавности. Оно на чему инсистирају је поштовање Устава, закона и Пословника, али и одговарање Владе на посланичка питања која, како су подсјетили, треба да одговори на питања Парламента. С друге стране, посланичка питања и интерпелације, тврде из владајуће колиције, на Колегијуму нису ни била разматрана прије засједања Парламента.

Миланко Михајлица (СРС Републике Српске) каже да парламентарна већина мора поштовати законе, Устав и Пословник.

Дарко Бањац (ДНС) каже да се "сада овдје износи нешто сасвим друго, помињу се интерпелације" и додаје, да ако Влада не одговори на интерпелацију, она иде на НСРС, јер је тако је речено на Колегијуму и са тим су се сви усагласили.

Погледајте комплетну ТВ емисију "Специјал"

Адам Шукало (ПДП) сматра да је "скупштинска већина више од 50 пута прекршила Пословник, ми смо интервенисали два дана, ви о томе нисте извјештавали у вашим информативним емисијама и ми смо рекли да је то повод, разлог да ћемо ми повући неке потезе, онемогућити непоштовање Устава, закона и Пословника и онемогућити рад Парламента".

Питање онемогућавања рада НСРС за Николу Шпирића (СНСД) је питање двије различите концепције, оне коју заступа владајућа коалиција о јачању Републике Српске и друга која се тиче концепта јачања БиХ. Каже да се борба у Народној скупштини води на дан избора. С друге стране, Драган Мектић (СДС) тврди да се политички живот води и ван изборних година и "ако владајућа већина не поштује мањину, онда мањина нема много могућности".

Гости "Специјала", иако је тема била посљедња политичка кризе у којој су представници блокирали рад Парламента, највише су говорили о питању ратних заслуга за стварање Републике Српске, те износили међусобне оптужбе за издају сопственог народа, али и оптужбе на рачун наше куће.