latinica  ћирилица
18/09/2017 |  19:22 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

"Опозиција копира пленуме након рушилачких протеста у Федерацији БиХ" (ВИДЕО)

Опозиција у Народној скупштини копира пленуме грађана након рушилачких протеста у Федерацији. Тако је потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић оцијенила најаву предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића, да ће и ванпарламентарно дјеловати.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

За потпредсједницу СНСД-а, Жељку Цвијановић, најава повратка опозиције у скупштинске клупе не представља изненађење, с обзиром на незадовољство грађана њиховим понашањем током претходног засједања Народне скупштине. Најављивање тзв. "отворених парламената", за Цвијановићеву је сценарио, какав је виђен у Федерацији. 

- Начин на који Бореновић најављује како ће се расправе о интерпелацијама и другим темама из Народне скупштине преселити у неке отворене парламенте неодољиво подсјећа на 'пленуме грађана' које су неке опозиционе партије у сарадњи са појединим дијеловима међународне заједнице организовали прије пар година након рушилачких и вандалских протеста који су организовани у Федерацији БиХ - рекла је потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић.

Тада је опозиција жељела да се ти протести прелију и у Републику Српску, подсјећа Цвијановићева за Срну и додаје да се иза свега крије незадовољство изборним резултатима.

- У Бореновићевој најави не видим никакву оригиналност, тада су то били неки пленуми грађана у ФБиХ, сада су то неки отворени парламенти у Републици Српској, а циљ је исти - заобићи улогу званичних институција и створити неке ванинституционалне центре одлучивања. А, како су завршили пленуми грађана у ФБиХ, то већ знамо. Дакле, Бореновићева идеја о отвореним парламентима је копија већ виђеног - додала је премијерка Српске.

Подршку за ванинституционално дјеловање чланице Савеза за промјене добијају и из Федерације – из Демократске фронте саопштавају да опозицији у Републици Српској дају пуну подршку у, како кажу, раскринкавању лика и дјела Милорада Додика, односно његовом уклањању са власти. 

Мањина жели да насилним методама парализује рад Народне скупштине, изјавио је за СРНУ предсједник Парламента Српске. У свакој демократији, па и овој, каже, већина је та која доноси одлуке. 

- Не може се 31 позивати да хе њих народ бирао. Изабрао је и осталих 52 посланика. Њих свих 83 имају обавезу да раде и поштују законе и полсовник - нагласио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Министру безбједности БиХ Драгану Мектићу ни данс није спорно да ситуација у Српској буде ријешена македонским сценаријем. 

- У чему је лош македонски сценарио? У чему је проблематичан македонски сценарио да се толико призива? - пита се Мектић.

- То је чиста глупост. Какав је то начин да министаркаже "Хајде да се у држави ствара насиље". Мислим да је он дао неопрезну изјаву и да није свјестан какве могу бити посљедице - навео је предсједник Социјалистичке партије Српске Петар Ђокић.

Проблем је у томе што дестабилизација сваке државе почиње ударом на институције власти, сматра главна уредница руског “Фонда Стратешке културе”, Ања Филимонова. 

- Опозиција у Републици Српској игра подлу улогу и не разумије какве катастрофалне посљедице може изазвати овај њихов рат за ситне сопствене материјалне интересе - истакла је Филмонова.

Опозиција је, каже, најчешће само инструмент у рукама западних служби, које желе да инсталирају своје сателите на власт, а крајњи циљ су, каже Филимонова, убрзане НАТО интеграције.