latinica  ћирилица
18/09/2017 |  19:05 | Аутор: РТРС

Повећан број захтјева за добијање азила у Њемачкој

Број захтјева турских држављана за добијање азила у Њемачкој ове године је порастао за 55,4 одсто у односу на исто период прошле године, саопштено је из њемачке Владе.

Према подацима њемачке Федералне канцеларије за миграције и избјеглице /БАМФ/, Њемачка је од јануара до августа ове године примила 4.408 захтјева за азил турских држављана, што је за 55,4 одсто више у поређењу са 2.836 захтјева у истом периоду у 2016. години.

Портпарол њемачког Министарства унутрашњих послова је изјавила да је повећан број захтјева држављана Турске за азил у Њемачкој, а да је разлог томе непознат.

Из Министарства је у априлу саопштено да су најмање 262 турских дипломата и чланова војног особља поднијели захтјев за азил у Њемачкој након прошлогодишњег неуспјелог војног удара у Турској.

Након војног удара у Турској у јулу 2016. године турске власти су ухапсиле више од 40.000 особа и отпустиле више од 100.000 запослених у војсци, државним службама и приватном сектору.

Турски министар одбране Фикри Исик је у јануару позвао Њемачку да одбије захтјеве за азил за 40 особа, од којих су већина бивша војна лица вишег ранга, а за које се сматра да су повезани са покушајем државног удара.

Извор: Срна