latinica  ћирилица
18/09/2017 |  16:22 | Аутор: РТРС

Министарство правде Српске: Неприхватљива замјена казне затвора новчаном казном

Министарство правде Републике Српске саопштило је да је замјена казне затвора новчаном казном институт који не постоји ни у једној од земаља у региону, те да је његова примјена у протеклом периоду проузроковала проблеме због низа отворених питања у тумачењу овог института.
Добој - Затвор - Фото: РТРС
Добој - ЗатворФото: РТРС

Разматрајући приједлог закона о допунама Кривичног закона БиХ, чији је предлагач шеф Клуба СДС у Представничком дому парамента БиХ Александра Пандуревић, Министарсто правде је истакло примједбу да је институт замјене казне затвора до једне године новчаном казном уопште неприхватљив из више разлога, на шта је указано и одлуком Уставног суда БиX из 2012. године.

Министарство правде Републике Српске сматра да су прихватљиве измјене Кривичног закона БиХ на начин да се институт замјене казне затвора новчаном казном брише, те да се лицима осуђеним на казну затвора до једне године, за било које кривично дјело а не само за кривична дјела против интегритета БиХ, уопште онемогући откуп изречене казне затвора.

"Овај принцип прихваћен је у кривичном законодавству Републике Српске и препознат у извјештају Мисије ОЕБС као похвалан и прихватљив", истиче се у саопштењу Министарства.

Када је ријеч о измјенама у вези са забраном условног отпуста лица осуђених на казну затвора због извршења кривичних дјела против интегритета БиХ, из Министарства правде Српске истичу да се условни отпуст даје под одређеним условом и није обавезног карактера.

Извор: СРНА