latinica  ћирилица
18/09/2017 |  13:32 | Аутор: РТРС

Ђокић: Мектићеве изјаве о "македонском сценарију" чиста глупост

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић сматра чистом глупошћу изјаву члана Главног одбора СДС-а Драгана Мектића да подржава "македонски сценарио" у Републици Српској који би наводно донио демократију, упозоривши да не треба заговарати идеје које воде насилним методама дјеловања.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

"Ми имамо институције за које смо се изборили, а њих су стварале и партије које су данас на власти и које су у опозицији. Сви скупа треба да уложимо напор да те институције његујемо и да их у пуном капацитету оспособимо да и даље раде одговорно свој посао", истакао је Ђокић.

Он сматра да је Мектић овакву изјаву дао неопрезно, те да је требало боље да промисли шта таква тврдња, у ствари, може да значи.

"То је чиста глупост. Какав је то начин да министар/безбједности/ каже 'Хајде да се у држави ствара насиље'", рекао је Ђокић новинарима у Бијељини.

Он је навео да се овдје, као и у било којој другој земљи, никад ништа није могло побољшати насиљем.

"Посљедице онога што је учинила Македонија тек ће доћи на сцену. Ми немамо проблеме какве има Македонија између Македонаца и Албанаца, који су веома сложени. Добро је да се та земља стабилизује и избјегне етничке сукобе. Ми у Републици Српској таквих пријетњи и проблема немамо", нагласио је Ђокић.

Он је оцијенио да опозиција жели да унесе немир у рад институција Републике Српске које су претходних 12 година стабилно функционисале.

"Очигледно је да некоме смета та стабилност коју је институционално постигла Република Српска великим напорима које смо улагали", рекао је Ђокић.

Он је позвао опозицију да се "од тог модела агресивног понашања и дјеловања у институцијама Републике Српске врати у оквире демократских могућности које стоје на располагању".

"То значи да се изнесу аргументи који ће се понудити тијелима која о томе одлучују, а да она донесу одлуке сходно својој процјени и одговорности. То је могуће и неопходно учинити. Ми не треба да хранимо своје противнике којих нажалост има и даље, а који не желе стабилну Републику Српску, него Српску која ће бити у хаотичном стању", истакао је Ђокић.

Он је подсјетио да слична ситуација постоји у ФБиХ која већ дуго времена не функционише и гдје постоји блокада институција због неријешених односа између Бошњака и Хрвата.

"Ми тако нешто у Републици Српској нисмо имали и не треба га ни стварати", истакао је Ђокић.

Члан Главног одбора СДС-а Драган Мектић изјавио је јуче да је за "македонски сценарио" у Републици Српској, који би, како каже, "донио демократију и владавину права".

"Ја сам за `македонски сценарио` у Републици Српској и не видим ништа спорно нити лоше у таквом сценарију. Разговарао сам са садашњим премијером Зораном Заевим, а некадашњим лидером опозиције шта је `македонски сценарио` и сазнао да је његовим спровођењем побиједила демократија у тој земљи", рекао је Мектић, који је министар безбједности у Савјету министара БиХ.

Извор: СРНА