latinica  ћирилица
18/09/2017 |  10:24 ⇒ 13:19 | Аутор: РТРС

Радојичић и Ђаковић обишли радове на изградњи водоводног систем "Црно врело" (ФОТО)

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, заједно са градоначелником Приједора Миленком Ђаковићем, обишао је  радове на изградњи примарног водоводног система "Црно врело", (локација – Доњи Перван, код фабрике воде "Црно врело").
Црно врело - водовод - Фото: РТРС
Црно врело - водоводФото: РТРС

Послије дуже паузе, радови на изградњи овог система настављени су крајем маја ове године, а по изградњи, систем би требало да обезбиједи стабилно снадбијевање водом за 20.000 становника рубних дијелова Бање Луке и Приједора.

Градоначелник Бање Луке, Игор Радојичић навео је да је у току изградња објекта и приступног пута, те да би требало да стигне опрема која ће бити постављена у фабрици воде.

Радојичић, који је данас са градоначелником Приједора Миленком Ђаковићем посјетио градилиште водоводног система, појаснио је да је циљ да се примарна фаза, које је започела прије три мјесеца, заврши до краја године, те да наредне године, наставком радова и у Бањалуци и у Приједору, први потрошачи добију воду.

"Ово је примарна фаза, а у наредним фазама нас тек чека много посла. За град Бањалуку за четири подсистема, која треба да изађу из овог система, потребно је уложити још око 20 милиона КМ", рекао је Радојичић новинарима.

Он је изразио увјерење да ће Влада Српске, која је за овај водовод уплатила 500.000 КМ од укупно два милиона КМ, наставити пратити динамику исплате средстава за овај пројекат.

"Осим тога, и Град Бањалука ће пратити динамику уплате средстава, јер извођач не смије да стане са радовима. Тако да мислим да проблем неће бити у новцу", рекао је Радојичић.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да је у завршној фази изградња постројења за прераду воде, која се ради у оквиру наставка реализације регионалног пројекта "Црно врело".

"Очекује се опрема коју ћемо поставити. Желимо да до Нове године ови послови буду готови", рекао је Ђаковић.

Он је навео да је Приједор у предности у односу на Бањалуку када је ријеч о изградњи секундарне водоводне мреже.

"Ми смо завршили примарну и секундарну мрежу за снабдијевање водом Омарске и околних села. Чекамо да овај систем буде напуњен водом и да се заврше ови заједнички објекти да бисмо даље наставили терцијарну мрежу и кућне прикључке, те да становници добију воду", рекао је Ђаковић.

Он је изразио очекивање да би становници око Омарске већ наредне године требало да добију квалитетну воду за пиће.

Пројекат изградње водовода "Црно врело" обухвата низ мјесних заједница и села, као што су Борковићи, Бистрица, Бронзани Мајдан, Голеши, Кмећани, Перван, Радосавска, Славићка, Пискавица, што би омогућио да 20.000 становника добије воду.

Извор: РТРС/СРНА