latinica  ћирилица
17/09/2017 |  19:11 ⇒ 18/09/2017 | 13:34 | Аутор: РТРС

Да ли ће Хрватска одговарати за агресију на сјевернокрајишке општине? (ВИДЕО)

Пред сам крај рата, 18. септембра 1995. године, хрватска регуларна војска напала је сјеверозападне општине Републике Српске. У акцији "Дрина '95", иза себе су оставили пустош- 214 убијених војника и цивила, али и огромну материјалну штету процијењену на преко 627 милиона КМ. Ратна одштета од Хрватске до данас није наплаћена, нити је, за невиђене злочине и агресију, ико одговарао.
Хрватска акција "Уна `95." - Фото: РТРС
Хрватска акција "Уна `95."Фото: РТРС

Рано ујутро 18. септембра, становнике сјеверозападних општина Српске пробудили су плотуни. Акција "Дрина '95" је почела. Док су агресорске снаге, које су чамцима прешле Уну, палиле и убијале, артиљерија је Костајницу, Козарску Дубицу и Нови Град засула са преко 6.000 граната. Тек кад је напад одбијен и када су се облаци дима разишли, видјеле су се посљедице разарања.

- Штету која је направљена касније су процијениле наше власти, односно скупштинска комисија која је извршила попис и утврдила да је штета износила негдје између 15 и 20 милиона КМ -  наводи Раденко Рељић, начелник Козарске Дубице. 

У нападу хрватских снага велику штету претрпјели су и привредни субјекти. Штета на предузећу Лигношпер из Новог Града процијењена је на 20 милиона КМ.

Од разарања, рушења и уништавања, некадашњи новљански гигант, који је прије рата запошљавао 1.200 радника, никада се није опоравио. И не само он. Више десетина предузећа послије акције "Дрина '95" заувијек је угашено.

- Наша локална заједница се надала да ће до рјешавања тог питања, односно да ће надокнаде доћи пуно раније, како би људи та средства могли искористити за опоравак, односно привредни развој - наводи начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.

Међутим, до наплате одштете тешко ће доћи, јер Босна и Херцеговина Хрватску није тужила по овом основу. Ако и постоји шанса да се то деси, зелено свјетло мораће дати Предсједништво БиХ.

- Присвајање јефтиних политичких поена ће неспорно утицати да члан Предсједништва из реда хрватског народа то неће потписати. Према томе, то је још једна изгубљена битка - сматра адвокат Драган М. Радетић.

За разарање и монструозне злочине почињене у овој акцији, до данас, нико није одговарао, јер хрватске власти немају намјеру да процесуирају одговорне.

- На свакин начин Хрватска покушава да прикрије ратни злочин и да амнестира ратне злочинце, јер се боји. Већ је доказано да је извршена агресија Хрватске на територију Републике Српске - каже Милорад Којић, директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила Републике Српске.

Парастосом и полагањем вијенаца на Централном споменику цивилним жртвама рата у насељу Туњице. У Новом Граду ће сутра бити обиљежена годишњица Одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресије.