latinica  ћирилица
17/09/2017 |  19:00 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Крсна слава фочанске Богословије (ВИДЕО)

Школску славу свечано су прославили ђаци и професори Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи - једне од осам богословских школа Српске православне цркве.
Слава Богословије у Фочи - Фото: РТРС
Слава Богословије у ФочиФото: РТРС

Са вјерним народом и гостима, Светог Петра Дабробосанског прославило је и 80 ђака фочанске богословије. Сабрани из свих крајева свијета истичу да их је према богословљу водила хришћанска љубав уз коју су одрастали.

Прослави школске славе присуствовао је и Дејвид Бетгејт, фоторепортер Њујорк тајмса, Гардијана и Националне географије који истражује богато православно насљеђе.

- Задивљен сам оним што сам овдје видио. Посебан је осјећај присуствовати литургији која величанствено осликава православље - каже Бетгејт.

Свети Петар Дабробосански био је и професор Сарајевске богословије, под чијим старањем се и развијала до почетка Другог свјетског рата, када је мученички страдао.

- Велика нам је радост славити нашег заштитника. Увијек имамо жељу да саберемо што више људи и да заједно осјетимо радост, јер када се радост дијели са другим она се и умножава - каже архимандрит Лазар, ректор Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи.

Фочанска богословија насљедница је Сарајевске богословије која се сматра и првом високом школом у БиХ, чији датум оснивања је угравиран и на грб Универзитета у Источном Сарајеву.