latinica  ћирилица
17/09/2017 |  18:31 ⇒ 18/09/2017 | 12:12 | Аутор: РТРС

Мектић за "македонски сценарио" у Српској; Оштра реаговања владајућег блока! (ВИДЕО)

Блокада рада парламента Српске и даље је најважнија политичка тема. Док опозиција најављује да ће своју борбу у Народној скупштини наставити како налаже закон и без употребе силе, министар безбједности БиХ Драган Мектић отворено поручује да је за "македонски сценарио". Догађаји у Скопљу за Мектића су успостава демократије и владавине права, а позиви министра безбједности на такве кораке из владајућег блока оцијењени су као "незабиљежен случај у историји Републике Српске".
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Министар безбједности БиХ Драган Мектић, почео још једно обраћање јавности ријечима "Ево ја сам за `македоснки сценарио` у Републици Српској".

За њега "македонски сценарио" није насиље, као ни слике сукоба које су мјесецима долазиле из ове земље. Поручио је да се Македонији "догодио народ" који је дошао пред Собрање и изршио притисак да се именује мандатар за састав Владе.

Иако његове колеге из опозиционог блока, бар јавно, за насиље нису, Мектић наводи да ће сви кораци опозиције бити у сврху смјене оних који су сада на власти и увођења демократије.

- Је ли то "македонски сценарио", то што је он /премијер Македоније Зоран Заев/ добио батине као побједник на парламентарним изборима? Не видим ја проблем никакав у "македонском сценарију". Ја ту видим да је побиједила демократија у Македонији, да је на цивилизован и демократски начин постављена нова Влада - каже Мектић.

Потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак тврди да ће се догодити "сценарио Републике Српске, а не македонски", како би садашња владајућа већина отишла.

Подсјећања ради, лидер покрета "Одговор", Ћамил Дураковић, прије неколико дана поручио је да, уколико Савез за промјене жели пратити политику "македонског сценарија", онда мора више учинити у односу према Бошњацима.

На овакве изјаве представника опозиционих странака у Републици Српској стижу оштра реаговања владајућег блока. Поручују да Мектић као министар безбједности, умјесто да се бави заштитом и превенцијом нереда, позива на немире, што је незабиљежен случај у историји.

- Македонски сценарио постоји једино у Савјету министара БиХ, тамо гдје је господин Мектић министар. Тамо се не зна ко је мањина, ко већина, ко је изгубио и ко је с ким. И једини хаос постоји у безбједносним службама на нивоу БиХ, и Тужилаштву на бх. нивоу - каже Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске.

Посланик СНСД у ПД Парламента БиХ Милица Марковић каже да "опозицији, односно њиховим налогодавцима очигледно није довољно све оно што су до сада радили у Сарајеву против Републике Српске, па су сад добили задатак више, а то је да руше институције Републике Српске и да се ради против српског народа".

Догађања у Скупштини и потезе опозиционих посланика, Мектић оцјењује као демократски начин исказивања једне врсте бунта. Након што је лидер НДП-а Драган Чавић позвао министра унутрашњих послова, Драгана Лукача, да поднесе оставку, Мектићу је, како каже, Лукачево поређење терориста и опозиције потпуно непримјерено.

- Ако опозиција неће да се понаша у складу са Пословником о раду Народне скупштине Републике Српске, он доведе 150 полицајаца. Гдје ће полиција са дугим цијевима уређивати односе између позиције и опозиције? То је невиђена брука, невиђена демократија, то је силовање Устава Републике Српске - тврди Мектић.

За предсједника Народне скупштине Недељка Чубриловића, дилеме нема- опозиција је прекршила Пословник о раду, а не владајућа већина.

- Тамо није било никаквих неуставних ствари, неуставних дешавања од стране руководства Скупштине. Неуставно, односно непосланички је било само физичко блокирање рада - истиче Чубриловић.

Даљу блокаду Скупштине Чубриловић не очекује, а да је неће бити потврђује предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић, који поручује да опозиција долази на наредну сједницу парламента. На статове предсједника Скупштине одговара да је народним посланицима онемогућено да учествују у раду Народне скупштине само зато што су инсистирали на поштовању Пословника и аката Народне скупштине.

- На наредној сједници Народне скупштине ми ћемо бити у великој сали, и наставити инсистирати на нашим легитимним захтјевима. То је наше легитимно право - наводи Бореновић.

А Драган Мектић, већ проглашен као министар "рекордер" по броју одржаних конференција за новинаре, ни на овој није пропустио прилику да коју ријеч каже о програму РТРС-а. Иако у својим бројним наступима истиче како БиХ није поприште радикалних исламиста, засметао му је интервју са Мирославом Туђманом емитован у нашем програму, у којем је управо отворена тема исламизације Босне и Херцеговине.