latinica  ћирилица
17/09/2017 |  18:14 ⇒ 18/09/2017 | 08:13 | Аутор: РТРС

Сјећање на ратни пут 16. Крајишке моторизоване бригаде (ВИДЕО)

Парастосом погинулим борцима и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје у Машићима код Градишке, обиљежено је 26 година од оснивања 16. Крајишке моторизоване бригаде Војске Републике Српске. Кроз бригаду је прошло више од 10.000 бораца, 437 их је погинуло, око 2.000 рањено. Због ратних заслуга одликована је Орденом Немањића.
Машићи - полагање вијенаца - Фото: РТРС
Машићи - полагање вијенацаФото: РТРС

Након 26. година и 1.727 дана проведених у "Шеснаестој", борци ове бригаде поново су се окупили тамо гдје је све почело, у Машићима код Градишке. Од првог дана дио, како каже, породице 16. моторизоване бригаде био је и Ненад Трифуновић.

- Већина бораца из овог краја је чинило бригаду од првог дана. Одавде се кренуло према западној Славонији - каже Трифуновић.

Једна од највећих моторизованих бригада у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, позната од првог дана формирања и присутна на свим ратиштима на којима се стварала Српска, на први ратни пут кренула је у Западну Славонију. Тих 295 дана у западној Славонији, али и учешћа на свим другим ратиштима са ратним друговима, присјетио се и Раде Мајсторовић.

- То је једна, нећу сад ликовати па рећи најјача бригада у Војсци Републике Српске, али је сигурно једна од најјачих. Ова бригада је прошла трновит пут на којем је доста људи изгинуло и израњавано и мени је веома тешко о томе и причати - каже Мајсторовић.

Након растанка на Мањачи крајем рата, чланови "Шеснаесте" никада нису престали да се окупљају. Дужност им је, кажу, присјетити се оних који су положили живот за Српску. У просјеку, сваких пет дана губили су, кажу, једног борца. Укупно их је погинуло 437, преко 2.000 их је рањено. Њима и њиховим породицама мора се више помоћи, јер стварати Српску значило је велику жртву.

- Не смијемо никада заборавити своје борце, како се не би поновио Јасеновац, Градишка и сва остала стратишта. Морамо обиљежавати годишњицу оснивања "Шеснаесте", посјећивати и никад не заборавити породице које су изњедриле те храбре борце - рекао је пуковник Илија Лукић.

Предсједник Предсједништва БОРС-а Душко Милетић истакао је да је "Шеснаеста" била једна од најелитнијих јединица Војске Републике Српске.

- Долазак 16. бригаде на ратишта значио је ослобођење тог дијела територије и слободу за Републику Српску - истакао је Милетић.

Свој ратни пут "Шеснаеста" је започела управо у Машићима. Укупно је дејствовала на 20 ратишта.

Вијенце на спомен- обиљежје погинулима положили су представници 16. Крајишке моторизоване бригаде, Трећег пјешадијаског Република Српска пука, Борачке организације Републике Српске, али и делегације бројних градова и општина у чијој је одбрани ова бригада дала немјерљив допринос.