latinica  ћирилица
17/09/2017 |  08:27 | Аутор: РТРС

Лажне дојаве о бомбама у Москви

Телефонске претње о бомбама на Јарославској железничкој станици и једном биоскопу у Москви одакле је евакуисан велики број људи показале су се као лажне, јавља "Тас".
Москва, Русија (Фото: Sputnik/Максим Блинов) -
Москва, Русија (Фото: Sputnik/Максим Блинов)

На Црвеном тргу пронађена сумњива торба, али је детаљном претрагом установљено да нема опасности за грађане.

Полицијски извор је за Тас рекао да су и биоскоп и жељезница провјерени и да су, након што је утврђено да нема никакве опасности, наставили нормално са радом.

Извор из Службе за ванредне ситуације рекао је претходно тој агенцији да су добили о информацију да је на Јарославској станици постављена бомба. Док је трајала провера, сви су били евакуисани из зграде.

Тас наводи да је ова станица четврти објекат који је данас наводно "миниран" у Москви.

Пре тога оперативне службе су провериле два ноћна клуба из којих је евакуисано 1.000 људи, али се испоставило да је дојава била лажна, као и у једном од биоскопа у руској престоници.

Полиција у Москви је раније објавила да је на Црвеном тргу у Москви пронађена сумњива торба, али да није било евакуације.

Неименовани извор из полиције је навео да је детаљном претрагом установљено да нема никакве опасности по грађане и да су у торби пронађене нечије личне ствари.

На лице мјеста су били упућени полицајци са псима.

Иначе, данас је укупно било 57 позива телефоном у којима је прећено бомбама у 11 региона Русије, а са различитих локација евакуисано је 27.000 људи.

Русију тресе епидемија лажних дојава о бомбама ове недјеље, а безбједносне службе су саопштиле да је више од 45.000 људи протеклих дана евакуисано са јавних мјеста из 22 града широм Русије.

Пре три дана због више од 100 анонимних дојава о бомбама за неколико сати у Москви било је евакуисано више од 50.000 грађана.

Међу локацијама на којима су тада наводно биле постављене бомбе су биле три највеће железничке станице у главном граду Русије, више од 12 трговинских центара, укључујући и један надомак Црвеног трга и најмање један универзитет.

Предсједник Владимир Путин је обавештен о тим догађајима, а Кремљ је позиве окарактерисао као "телефонски тероризам".

За лажне дојаве о тероризму, указује се, законом је прописано до пет година затвора, а започето је и неколико полицијских истрага. Раша тудеј је тврдила пре неколико дана да позиви изгледа долазе из Украјине.

Извор: Тањуг