latinica  ћирилица
16/09/2017 |  19:28 ⇒ 17/09/2017 | 11:37 | Аутор: РТРС

Западни центри желе преко опозиције у Српској да изазову нереде (ВИДЕО)

Покушај опозиционих посланика у Народној скупштини да блокирају рад ове институције, и данас изазива реаговања.
Посланици опозиције блокирали рад Парламента Српске (Фото:Љубомир Тешинић/РТРС) -
Посланици опозиције блокирали рад Парламента Српске (Фото:Љубомир Тешинић/РТРС)

Предсједник Милорад Додик, поручио је да ни до какве блокаде рада парламента није дошло, што доказује осам легално и легитимно усвојених закона. Опозициони лидери најављују наставак борбе и подношење апелације Уставном суду Српске којом траже оспоравање свих одлука са претходног засједања Парламента.

Западни центри желе да, преко опозиције у Републици Српској, изазову велике нереде прије избора наредне године – порука је ово предсједника Српске, Милорада Додика. У изјави за “Спутњик“, Додик је поручио да је циљ “македонског сценарија“ за Републику Српску њена дестабилизација, што се види на примјеру нереда у Парламенту. Рад Народне скупштине, каже Додик, није блокиран јер је сједница настављена у другој сали.

- Оно што је вијест из Бањалуке јесте да није блокирана Народна скупштина. Блокиран је један сто у Народној скупштини, а она је радила и у свом засједању донијела осам закона и 16 тачака и завршила без икаквог проблема. Све легитимно и легално, каже Додик.

Драган Чавић, лидер НДП-а, каже – политичка борба се наставља. Министру унутрашњих послова Српске, Драгану Лукачу, упутио је писмо, а са скупштинске говорнице поручио да је ресорни министар МУП ставио у функцији једне политичке странке и њених циљева те да што прије треба поднијети неопозиву оставку или бити разријешен те дужности.

- Користићемо сва расположиова средства изузев силе, уништавања, било какве деструкције овдје у клупама Народне скупштине Републике Српске, свиђало се то њима или не. Како год то називали, неће радити незаконито и неуставно, и тачка, каже Чавић.

Опозиција у Народној скупштини требало би да се бори аргументима и новим законским приједлозима, а не забраном рада као што су то учинили Вукота Говедарица и Драган Чавић – став је некадашњег НДП-овца Слободана Шарабе, а сада представника новоосноване партије “Снага Херцеговине.“

Оног тренутка када политичка памет из главе сиђе у мишиће, и када опозиција није алтернатива него улица, за мене је то потпуно погрешно, каже Шараба.

Било погрешно или не, опозиција најављује и подношење апелације Уставном суду Републике Српске са захтјевом за оспоравање свих донесених одлука на посљедњем засједању Скупштине. Предсједник ПДП, Бранислав Бореновић, сматра да Уставни суд треба да заузме став по овим питањима.

- Мислим да је што прије важно да те одлуке буду стављене ван снаге. Тек онда се може говорити о враћању достојанства и било каквог дигнитета Парламенту Српске, истиче Бореновић.

Теорију да западни центри преко одређених људи са домаће политичке сцене желе ослабити, а потом и уништити институције Републике Српске заступа и професор историје са њемачког универзитета у Регензбургу, Дарио Видојковић. У прилог томе, каже, иде и низ напада на институције Српске, попут промјене грба, заставе и покушај укидања Дана Републике.

- Последњи догађаји у Републици Српској подсећају на покушај државног удара, јер шта је то друго ако неко покушава да блокира рад Народне скупштине, поручује Видојковић

Закључак струке је да је покушај блокаде највишег демократског републичког тијела, није ништа друго него удар на Републику Српску.