latinica  ћирилица
16/09/2017 |  19:04 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Код Фоче завршена траса пута десном обалом Таре (ВИДЕО)

Дугоприжељкивани пут на десној обали Таре је изграђен – рафтери, туристи и мјештани у пограничном дијелу Српске више неће морати преко сусједне Црне Горе да долазе до својих имања, али и до једне од најатрактивнијих ријека у свијету.
Нова траса - Фото: РТРС
Нова трасаФото: РТРС

Захваљујући новоизграђеном путу седамдесетседмогодишњем Глигору Топаловићу из села Кољено за путовање до Фоче сада ће требати сат времена. Некад је преко Мештревца требало три пута више. Због остварења жеље један је од ријетких који није тражио никакву накнаду за то да преко његове земље прође пут.

Након деценије ишчекивања радост и код заљубљеника у рафтинг. Првенствено зато што су до сада морали преко Црне Горе до Брштановице, одакле и почиње авантура "сузом Европе".

- Он нам омогућује да коначно сада идемо нашом територијом без икаквих ометања и што је посебно добро омогућиће већу контролу безбједности, каже Мирослав Давидовић предсједник Удружења рафтера "Тара-Дрина" Фоча.

У овом крају поред Таре коју називају и највећим отвореним током питке воде бројне су развојне шансе. Изградњу 18 километара пута од Хума до Брштановице Општини Фоча помогле су Оружане снаге БиХ и рафтери.

- Тако да смо сви заједно урадили овај подухват и тиме не само омогућили рафтерима да безбједно дођу до наше обале већ и да се овај крај пољопривредно и туристички развија, поручио је  Радисав Машић начелник Фоче.

Из Општине Фоча најављују да ће приход од таксе за коришћење пута усмјерити у његово одржавање и асфалтирање.