latinica  ћирилица
16/09/2017 |  18:52 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Нови извори финансирања за наводњавање (ВИДЕО)

Пољопривредна производња све више зависи од наводњавања.
Наводњавање у Српској - Фото: РТРС
Наводњавање у СрпскојФото: РТРС

Повртарска производња се и не заснива на површинама које се не могу наводњавати, док су приноси ратарских култура ове године због недостатка воде подбацили за 50 одсто.

Улагање у системе за наводњавање дугорочно је опредјељење Владе РС и једна од мјера помоћи пољопривредницима у превазилажењу штете од суше.

Поред новца који ће за изградњу система за наводњавање бити издвојен из редовног буџета ресорног министарства и дијела средстава обухваћених мјерама за превазилажење посљедица суше, Влада Српске одлучила је да пет милиона марака из средстава добијених на основу клириншког дуга Русије буде усмјерено у ове намјене.

- Пољопривредницима ће бити обезбјеђено 40 посто фиксног поврата средстава у односу на трошкове инвестиције која се односи на набавку опреме за наводњавање, каже Александар Мацановић, портпарол Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске.

У којој мјери недостатак воде умањује резултате рада пољопривредника показала је и ова година јер су приноси ратарских култура преполовљени.



Семберија има лако доступне подземне воде , што су најбоље искористили произвођачи поврћа. Купус су залијевали свакодневно, али и добро зарадили.

Тифоне за заливање самостално су набављали и поједини ратари који су ове године спасили род кукуруза.

Влада Републике Српске прије четири године изградила је системе за наводњавање на Пољопривредним добрима Семберија и Напредак. И воћњаци у Братунцу добијају воду. Систем се састоји од осам водозахвата, 24 резервоара и око 100 километара цјевовода.

- Министарство пољопривреде је инвстирало седам милиона марака, општина милион и петсто хиљада тако да са изградњом противградне заштите, расадником ,наводњавањем сигурно ћемо заокружити ову производњу, истиче Недељко Млађеновић, начелник општине Братунац.

У Требињу и Љубињу ускоро би требало да почне изградња система за наводњавање за 1 3оо хектара земљишта. Вриједност пројекта је 8,8 милиона марака, а радови почињу крајем мјесеца.

Процјене су да се сада наводњава тек око седам одсто обрадивих површина, а тај проценат уз нова улагања требало би да буде знатно већи.