latinica  ћирилица
16/09/2017 |  18:43 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Федерација тражи да Српска плаћа дуг за гас, настао у ратном Сарајеву (ВИДЕО)

Сарајевско предузуће "Енергоинвест", више од двије деценије, руском Гаспрому дугују 98 милиона долара, за гас испоручен од 1991. до 1995. године.
Гас - Фото: РТРС
ГасФото: РТРС

Из Сарајева, годинама, покушавају да дио дуга пребаце на Републику Српску. Ријеч је о комерцијалном дугу, насталом у ратном Сарајеву, који не могу плаћати порески обвезници из Српске, поручено је из Министарства индустрије, енергетике и рударства.

Република Српска и Федерација БиХ деценијама се споре око исплате милионског дуга за гас Русима. Из Сарајава, гдје се гас највише трошио у рату, инсистрирају на подјели дуговања, док из Српске одговарају да комерцијални дуг предузећа Енергоинвест никако не може постати јавни тј. државни.

- Мишљења смо да је то комерцијални дуг и тако се треба посматрати. Треба га ријешити тако да не буде на штету ниједног субјекта који је у том периоду направио тај дуг, каже Миленко Тодоровић, помоћник министра индустрије,енергетике и рударства Републике Српске.
 
Први озбиљни покушај да се утврди ко је и колико у рату трошио гаса, 2005. године направила је заједничка Комисија састављена од експерата из Српске,Федерације те Савјета министара БиХ. Признали су укупно 104,8 милиона долара дуга Русима. Међутим Комсија је након преглада фактура утврдили чак 22 милиона дуга предузећа Енергоинвест према Русима који настао прије рата.



- Ми смо од 104,8 милиона дуга Русима одбили дуг који није настао рату, то је дуг у првом кварталу 1992. и задњем кварталу 1991. године, укупно 22 милиона долара које је направио Енергоинвест, значи то није ратнио дуг него предратни дуг који није измирен, истиче Миломир Драганић, члан заједничке Комисије за рјешавање дуга Руској Федерацији.

Федерација је од 2009. свела дуг на 98 милиона долара.Престала је са враћањем,сматра да и Република Српска треба да врати половину дуга јер је Фабрика глинице из Зворника трошила гас у рату. Споразум између ентитеских влада o измирењу руског дуга по принципу пола-пола никада није ратификован у Народној скупштини Републике Српске. Заједничка експертска Комисија је 2005-те пак утврдила знатно мањи проценат дуга који би Српска требала да врати.

- Остало је значи око 78 милиона долара ратног дуга Русији, ми смо подијелили по количини, од тога је укупан дуг Бирача који је био једини потрошач у Српској око 22 милиона а остало је потрошња Федерације, поручио је Драганић.

Правично рјешење исплате тзв. ратног дуга за гас Русији у овом тренутку се не назире. У међувремену Руска Федерација исплатила је клириншки дуг БиХ и затражила од од бх власти да јој исплати ратни дуг за гас.