latinica  ћирилица
16/09/2017 |  18:35 ⇒ 17/09/2017 | 09:07 | Аутор: РТРС

Зашто бх институције игноришу упозорења на присуство исламиста? (ВИДЕО)

Готово истовремно са информацијом да је још један држављанин БиХ погинуо на сиријском ратишту, у селу Пасци код Тузле осванула је нова исламистичка застава.
Радикализација Исламиста у БиХ - Фото: РТРС
Радикализација Исламиста у БиХФото: РТРС

То је изазвало велику узнемиреност мјештана оближњих села, у којима већином живе Хрвати. Док хрватска Безбједносно - обавјештајна служба наставља да упозорава на присуство великог броја радикалних исламиста у БиХ, надлежне институције на БХ-а нивоу проблем и даље игноришу.

- У БиХ се не вијоре заставе ИСИЛ-а. То напросто није истина, то је једна паушална изјава која је изречена у склопу предизборних активности, каже Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ.

Деманти је стигао у облику ове заставе, која је осванула у тузланском селу Пасци. Овакви промашаји не би ни били превише забрињавајући, да надлежни не игноришу и много опасније податке, попут оних о броју радикалних исламиста и потенцијалних терориста на подручју БиХ. Тако хрватска безбједносно-обавјештајна агенција у најновијем извјештају поново упозорава на све већи број радикалних исламиста на територији БиХ.

У државама југоисточног сусједства тренутно има више од 10.000 сљедбеника селафизма, окупљених у више десетака тзв. параџемата и неколико енклава.

За министра безбједности БиХ овакви подаци су спиновање, да би се БиХ приказала као екстремистичка земља. Иако зна да их нема 10 000, не зна колико их тачно има.

- Ми када би знали колико има терориста, ми би ишли одмах да их хапсимо, каже Драган Мектић, министар безбједности БиХ. 

Информације ће ипак морати прикупити, јер ће их ускоро затражити из Предсједништва БиХ, најавио је предсједавајући овог тијела, Драган Човић.

Све ово, посљедица је доласка муџахедина у БиХ током претходног рата, тврди бивши шеф хрватских обавјештајних служби, Мирослав Туђман, истичући да се то уклапало у тадашњу политику муслиманског ратног руководства.

- Муџахедини су у БиХ дошли, према документима, у фебруару 1992. године, након чега је више од сто њих већ добило држављанство БиХ и ове чињенице ће бити тешко оспорити, каже Туђман.

То је била клица која је посијала сјеме тероризма на европскoм тлу, тврди Туђман. Иако су подаци о томе колико је муџахедина дошло у БиХ током рата годинама скривани, остаће забиљежено да их је 28.децембра 1995. године, 740 држављанство добило за само један дан.