latinica  ћирилица
16/09/2017 |  16:59 | Аутор: РТРС

Џонсон објавио свој план за Брегзит

Министар спољних послова Велике Британије Борис Џонсон покренуо је спекулације како се нада да ће наследити премијерку Терезу Меј, пошто је објавио своје циљеве који се тичу Брегзита, само неколико дана прије премијеркиног великог говора на ту тему.
Борис Џонсон - Фото: Screenshot/YouTube
Борис ЏонсонФото: Screenshot/YouTube

Џонсон, иначе бивши новинар, написао је за лист Дејли Телеграф подужи текст да би објаснио како Брегзит сада може Британији донијети "славну" будућност и помоћи јој да постане "најславнија нација" на свијету.

Британска премијерка требало би да одржи свој велики говор о Брегзиту у италијанском граду Фиренци у петак.

Како Ројтерс наводи, након овог његовог потеза почеле су спекулације у круговима Конзервативне партије да Џонсон жели да заузме мјесто Терезе Меј на челу те странке.

Агенција додаје да је тај потез наишао на осуде већином због тренутка у ком је објављен - дан након терористичког напада у Лондону у ком је повређено 30 особа и само неколико дана пред велики говор премијерке о Брегзиту.

Џонсон је, како се наводи, био страствени борац за напуштање Европске уније.

Он сматра да Британија не би требало да тражи да остане на јединственом тржишту и царинској унији са ЕУ, преноси АП.

Џонсон поново је покренуо широко дискредитовану идеју да би напуштање ЕУ могло да омогући Британији да недјељно уштеди 350 милиона фунти (475 милиона долара) које би могла да одвоји за Националну здравствену организацију.

Меј је упркос катастрофалним резултатима на изборима 8. јуна успјела да задржи свој посао, али се од недавно суочава са све већим притисцима, подсјећа агенција.

Извор: Танјуг