latinica  ћирилица
16/09/2017 |  14:58 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Договор са Новалићем у вези акциза постоји, тема исполитизована (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да одавно постоји договор око акциза са предсједником Владе Федерације БиХ Фадилом Новалићем, али да је та тема беспотребно исполитизована.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Она је истакла да је став Српске јасан - очекује се усвајање измјена Закона о акцизама, са актуелним властима или некада послије, желе се деблокирати процеси и обезбиједити средства за оба ентитета.

"Договор није ни престао да постоји у интересу ФБиХ и Републике Српске. Договор је да се усвоји закон о акцизама. Ми смо давно показали своју опредијељеност да се иде ка том циљу када смо поднијели заједничку иницијативу да до тога дође", рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је оцијенила да су, нажалост, ти процеси заустављени на нивоу БиХ, али и другим, те да представници међународне заједнице раде на одређени начин да се деблокира тај процес.

"Да ли ће се то догодити не знам, нити то зависи од Републике Српске. Што се нас тиче, ми смо извршили и ту обавезу, која није директно наша, и неке друге обавезе које проистичу из Реформске агенде и из Писма намјере са Међународним монетарним фондом прије девет мјесеци тако да остаје да се види шта ће се дешавати на нивоу БиХ", рекла је Цвијановићева.

Премијер Српске је указала да је овај ентитет због тога ускраћен за редовне транше ММФ-а, а по том основу Република Српска је до сада требала да повуче најмање 150 милиона КМ у буџет, што би дефинитивно значило стабилност.

Цвијановићева је појаснила да су у питању изузетно повољна средства оптерећена каматом 1,04 одсто. "Направљен је такав аранжман да је он заиста дугорочни, да посљедњу траншу отплаћујемо за 13,5 година. Нико у регији није добио тако повољан аранжман", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да нису у питању само средства ММФ-а, него је блокирано и 220 милиона КМ за ФБиХ и 80 милиона КМ за Републику Српску Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/, која би значајно помогла у изградњу ауто-путева и путева, па би онда посљедично били "ослобођени" сви други пројекти, односно средства од Свјетске банке.

"Штета је вишеструка од приче како акцизе значе оптерећење. Цијена горива 2012. била је 2,5 КМ по литру, а сада би, уз оптерећење додатним износом, то опет било далеко јефтиније у односу на регију и у односу на период од прије само неколико година", рекла је Цвијановићева.

Извор: Срна