latinica  ћирилица
16/09/2017 |  14:36 | Аутор: РТРС

Вулин: КФОР једина оружана снага која може постојати на Косову

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да је КФОР једина оружана снага која може постојати на Косову и Метохији и да Србију нико не може да натјера да прихвати постојање "војске Косова".
Александар Вулин (Фото: O.Bunić/RAS Srbija) -
Александар Вулин (Фото: O.Bunić/RAS Srbija)

Вулин је поводом најаве предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија да ће Приштина до краја године формирати своју војску рекао да нема организације, силе, политичког притиска због којег ће Србија пристати да се ствара оружана сила на њеној територији, која ће под нечијом туђом командом, пријетити централној Србији, као и Србима на Космету.

- Резолуција 1244 је више него јасна, једина оружана снага која може да постоји на простору Косова и Метохије је КФОР. Под тим условима она је потписана и под тим условима је потписан Споразум о прекиду непријатељстава и тако је омогућено међународној заједници да дође на простор Косова и Метохије - подсјетио је Вулин.

Према његовим ријечима, никаква друга оружана сила не може да постоји док се "не укину Резолуција 1244, УН, Савјет безбједности и Срби на Косову и Метохији".

- То неће моћи - поручио је Вулин и додао да и Српска листа тако нешто неће дозволити, те подсјетио да је у вријеме потписивања бриселског споразума генерални секретар НАТО-а дао усмјене гаранције тадашњем премијеру Александру Вучићу да никаква оружана сила неће моћи да прелази Ибар или да се креће сјеверно од Ибра без сагласности градоначелника српских општина.

Он је додао да је само под тим условом прхваћено потписивање Бриселског споразума, саопштено је из Министарства одбране.

- Та ријеч се неће кршити, не може да се крши и грађани Србије могу да буду мирни и сигурни баш као и грађани читавог свијета - навео је Вулин.

Извор: СРНА