latinica  ћирилица
16/09/2017 |  14:16 | Аутор: РТРС

И. Илиџа: Повластице за инвеститоре

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић изјавио је да су за потенцијалне инвеститоре омогућене повластице када је ријеч о обавезама према општини, и до 50 одсто ниже од предвиђених.
Маринко Божовић - Фото: СРНА
Маринко БожовићФото: СРНА

Божовић је рекао да привредни развој и отварање нових радних мјеста представљају опредјељење менаџмента општине, те да је Скупштина општине донијела низ одлука које су стимулативне за привредне субјекте, односно потенцијалне инвеститоре.

Он је навео примјер пословне зоне између моста у Војковићима и моста у Крупцу гдје има око 7.000 метара квадратних пословног простора, а запослено је око 170 радника.

- Да су ове /скупштинске/ одлуке дале ефекта показују и чињенице да се на том потезу у овом моменту граде три пословна објекта, два производног карактера и један услужног - рекао је Божовић.

Он је указао и на два привредна субјекта који проширују капацитете, те додао да све то подразумјева запошљавање радника, као и да је сигуран да ће посао наћи и незапослени са подручја града Источно Сарајево.

Божовић је истакао и податак да на подручју града Источно Сарајево постоји шест великих предузећа, од којих су, нажалост, три кладионице, што сматра поразним за привреду Републике Српске.

Он је навео да је, када је ријеч о инфраструктури, приоритет наставак изградње канализационе мреже на подручју мјесних заједница Војковићи и Грлица, поплочати шеталиште у Добрињи, те да су за одређене пројекте аплицирали код различитих аммбасада у БиХ и министарстава Републике Српске и БиХ.

- У сарадњи са Министарством за избјеглице и расељена лица БиХ прошли смо пројекат водоснабдијебње насеља Шерифићи близу ентитетске линије - рекао је Божовић.

Он је истакао и да ће у државном затвору, који је изграђен на подручју општине, посао наћи више од 200 људи, а утицаће и на пословање других јавних предузећа која ће вршити услуге према овој установи.

- Имали смо срећу да се на подручју општине Источна Илиџа реализују велике инвестиције, као што је изградња административног центра Владе Републике Српске, затвора, а сада и Болнице Источно Сарајево - нагласио је Божовић.

Божовић се нада да ће у новој болници посао наћи највећи број стручњака који могу одговорити на проблеме у области здравства.

Према његовим ријечима, општина сваке године субвенционише пољопривредне произвођаче када је ријеч о пластеничкој производњи, производњи јагода, малина и набавци пољопривредних машина.

Извор: СРНА