latinica  ћирилица
16/09/2017 |  14:00 ⇒ 21:13 | Аутор: РТРС

Мостар: Приказан филм "Завештање" (ВИДЕО)

У организацији Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" у Мостару је одржана пројекција документарног филма "Завештање". Ријеч је о филму у којем су сабрана свједочанства педесет петеро преживјелих српских логораша усташких логора током Другог свјетског рата.
Мостар: Приказан филм "Завештање" - Фото: СРНА
Мостар: Приказан филм "Завештање"Фото: СРНА

Аутори филма током три године снимили су чак 450 сати материјала - усмених исповијести људи који су, углавном као дјеца, били свједоци злочина геноцида у оквиру НДХ или су и сами били заточени у неком од усташкох логора смрти. У једноипочасовном филму, без наратора са стране, сабрани су искључиво усмене исповијести саговорника.

- То су била дјеца која била затворена у Сиску, Јастребарском, Јасеновцу. Они су заједно са својим родитељима преживјели сав тај пакао. Ово је један њихов видео-тестамент, тако смо и дали име "Завештање" - каже режисер филма Иван Јовић.

Већина оних који у филму говоре, први пут су о страхотама које су преживјели јавно проговорили. Како кажу, о ономе што су видјели и прошли се нерадо прича. Зато није било једноставно све њих довести пред камеру.

- Они су то годинама потискивали, нису дијелили ни са својим укућанима и требало их је убиједити колико је важно да ото стане забиљежено - каже директор филма Моња Јовић.

Асистент режије Ана Маријановић навела је да су тишина и мук биле реакција људи који су одгледали филм.

- С тим људима је требало проћи кроз све то што. Прво морате да их отворите, а онда с њима пролазите кроз бол - рекла је Маријановићева.

Све је мање живих свједока догађаја из времена Другог свјетског рата. Зато је овај филм у којем је сабрано педесет пет свједочења о усташким злочинима и логорима смрти, како му сам назив говори, својеврсно завјештање за будуће генерације. Филм ће бити приказан и у меморијалном центру Јад Вашем у Јерусалиму, а требало би да постане и дио тамошње архиве.