latinica  ћирилица
16/09/2017 |  13:06 ⇒ 13:09 | Аутор: РТРС

Приједор: Све мање посла за трговце (ВИДЕО)

У посљедњих неколико година, привреда града Приједора је у благом порасту у занатским дјелатностима. Међутим, то се не може рећи за трговине и угоститељство. У првих осам мјесеци ове године из ове области, одјављено је 40 радњи.
Приједор - Фото: РТРС
ПриједорФото: РТРС

У односу на прије неколико година, грађани кажу, данас у куповину не иду често. Многи истичу да купује само најосновније, јер им куповна моћ не дозвољава више.

Све ово утиче на пословање малих трговаца. Посла је све мање, а не могу бити конкурентни ни тржним центрима. Међутим, за њих, то није једини проблем.

Трговац Звонимир Рачетовић каже да је цијена закупа пословног простора прилично велик.

- Колико год да је закуп, нама је велико, јер поред тога морамо зарадити и за остале даџбине којих има много - каже Рачетовић.

А када је у питању закуп пословних простора, у зависности од локације и квадратуре, оне су од стотинак па до неколико хиљада марака.

- Цијене се крећу од 10 до 20 КМ по метру квадратном. Наравно, као и у сваком граду главна улица и шеталиште достижу и до и 30-ак КМ - каже Леонард Самарџија, агент за некретнине.

Предузетничке дјелатности у Приједору нису у процвату.

- Од 1.1.2017. до 31.8. укупно је евидентирано 118 одјава предузетничке дјелатности и 104 регистроване предузетничке дјелатности - наводи Раде Росић, начелник Одјељења за привреду и пољопривреду.

Подстицајима, али и брзом регистрацијом локална заједница настоји да олакша пословање у области предузетничке дјелатности.