latinica  ћирилица
16/09/2017 |  12:17 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

Војска и полиција на улицама Велике Британије, ухапшен 18-годишњак

Велика Британија је јутрос распоредила више стотина војника на стратешким локацијама како би полиција била растерећена и у могућности да трага за одговорним за бомбашки напад у Лондону у којем је повријеђено 29 особа, а степен безбједности подигнут на највиши ниво.
Лондон - експлозија (Фото: Twitter) -
Лондон - експлозија (Фото: Twitter)

Британски премијер Тереза Меј рекла је да "критични" нов пријетње значи да је пријетња од напада неминовна.

Импровизована експлозивна направа, како прелиминарни резултати истраге показују, није активирана на одговарајући начин и од почетка године је пети већи терористички напад, а за који је одговорност преузела Исламска држава.

- У овом периоду, војска ће на одређеним локацијама на дужности обезбјеђења замијенити полицију. Биће примјетно присуство наоружних полицајаца на мрежи градског превоза и на улицама како би се пружиле додатне гаранције и заштита током истраге - рекла је Мејова у телевизијском обраћању.

Бомба је активирана у метроу у централном дијелу Лондона у вријеме саобраћајног шпица. Неколико путника је задобило опекотине а остали су повријеђени у људском стампеду покренутом након што су људи покушали да побјегну са станице.

Ухапшен 18-годишњак

Британска полиција ухапсила је данас у луци Довер на југу Енглеске 18-годишњег младића у склопу истраге о одговорним за посљедњи бомбашки напад у Лондону у којем је рањено 29 особа.

- Јутрос је извршено значајно хапшење у склопу истраге о нападу. Иако смо задовољни постигнутим напретком, истрага се наставља и ниво пријетње остаје на критичном - рекао је полицијски званичник Нил Басу.

Извор: СРНА