latinica  ћирилица
16/09/2017 |  10:36 ⇒ 11:00 | Аутор: РТРС

СБ УН осудио ракетну пробу Пјонгјанга

Савјет безбједности УН осудио је "веома провокативну" пробу балистичког пројектила који је извршила Сјеверна Кореја и од Пјонгјанга захтијева да одмах обустави "нечувене поступке" и да искаже своју посвећеност денуклеаризацији Корејског полуострва.
Савјет безбједности УН (Фото: Sputnik/Dmitry Astakho) -
Савјет безбједности УН (Фото: Sputnik/Dmitry Astakho)

Савјет безбједности је на ванредном састанку оптужио Сјеверну Кореју да нарушава регионални мир и безбједност лансирањем посљедњег пројектила изнад Јапана и истиче да нуклеарне и ракетне пробе "изазивају велику забринутост широм свијета" и да представаљају пријетњу по свих 193 чланице свјетске организације.

Сјеверна Кореја је јуче из Сунана, недалеко од аеродрома у Пјонгјангу, извршила пробу балистичког пројектила са најдужим дометом до сада. Ракета је прелетјела Јапан и пала у сјеверни дио Пацифика.

Нова ракетна проба извршена је четири дана након што је Савјет безбједности увео нове, оштре санкције Сјеверној Кореји због нуклеарне пробе обављене 3. септембра.

Министарство спољних послова Сјеверне Кореје осудило је санкције и најавило да ће Пјонгјанг удвосатручити напоре за "јачање ради заштите суверенитета и права на постојање своје земље".

Савјет безбједности УН је након састанка иза затворених врата саопштио да све земље морају у потпуности, свеобухватно и одмах спровести све санкције против Сјеверне Кореје.

Извор: СРНА