latinica  ћирилица
16/09/2017 |  08:45 ⇒ 08:47 | Аутор: РТРС

Купријанов награђен у Бањалуци

Познатом руском писцу Вјачеславу Купријанову синоћ је у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци додијељена награда Других међународних књижевних сусрета - Бањалука 2017 за цјелокупно књижевно дјело.
Купријанов награђен у Бањалуци - Фото: СРНА
Купријанов награђен у БањалуциФото: СРНА

Обраћајући се присутнима, Купријанов је рекао да је ова награда за њега лијепо изненађење, јер долази са српских простора.

Он је навео да га Срби превише воле, због чега има обавезу да на ту љубав одговори својим књижевним дјелом.

- Постоје многи људи са ових простора које сам упознао и који су одиграли битну улогу у мом стваралаштву. Међу њима су пјесници Васко Попа и Миодраг Павловић, па је ово награда и за београдску школу поезије - рекао је Купријанов, који је недавно свечано отворио 22. Међународни сајам књиге у Бањалуци.

Предсједник жирија Ранко Павловић рекао је да награда иде у праве руке, јер је, како је навео, Купријанов један од најзначајнијих пјесника данашњице.

Предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић поклонио је Купријанову чланску књижицу Удружења.

Друге међународне књижевне сусрете, на којима су се публици представили пјесници из Србије, Русије, Бугарске, Македоније, Црне Горе, Литваније, Енглеске, Словачке, Њемачке и Републике Српске, организује Удружење књижевника Српске уз помоћ "Гласа Српске" и Градске управе Бањалука, а под покровитељством Министарства просвјете и културе Српске.

Међународни књижевни сусрети одржали су се у оквиру "22. Међународног сајма књиге - Бањалука 2017", који је окупио бројне посјетиоце и око 100 издавача из земље и региона.

Вјачеслав Купријанов пише поезију, романе и есеје. Добитник је награде "Бранко Радичевић" и један је од најпревођенијих руских писаца. Рођен 1939. године у Новосибирску. Студирао је на Вишој војно-поморској школи за инжењере оружја у Лењинграду. Завршио је Московски институт иностраних језика, преводилачки факултет, одсјек за аутоматско превођење и математичку лингвистику.

Члан је Савеза писаца Русије, Удружења књижевника Србије и руског ПЕН-центра, а објавио је и мноштво збирки пјесама, међу којима су "У првом лицу", "Живот тече", "Домаћи задаци" и "Ехо".

Додјели награде Купријанову присуствовале су бројне званице из културног, јавног и друштвеног живота Бањалуке и Српске.

Извор: СРНА