latinica  ћирилица
15/09/2017 |  22:28 ⇒ 16/09/2017 | 13:00 | Аутор: РТРС

Орлови полетјели ка финалу Европског првенства! (ВИДЕО)

Браво, "Орлов"! Кошаркаши Србије пласирали су се у финале Евробаскета драматичном побједом над Русијом, резултатом 87:79 (25:20,23:14, 18:23, 21:22)!
Србија - Русија   (Фото: fiba.com) -
Србија - Русија (Фото: fiba.com)

Србија је током утакмице имала и 16 поена предности, Руси су се вратили захваљујући невјероватном шуту у другом полувремену, али је онда ствари у своје руке преузео Богдан Богдановић и одвео "Орлове" до борбе за златну медаљу.

Прво је минут и по прије краја постигао веома важну тројку, а онда минијатуром дефинитивно ријешио питање побједника. Потом су тачку на нову феноменалну и храбру партију ставили Драган Милосављевић и Владимир Лучић и Србија ће се у недјељу борити са Словенијом за златну медаљу.

Изабраници Александра Ђорђевића послије осам година ће играти у финалу Евробаскета, тада су у Пољској убједљиво поражени од Шпаније.

Утакмицу у "Синан Ердем арени" Србија је почела одличном одбраном и видјело се да је акценат стављен да се заустави Алексеј Швед. Послије уводних српског тима, играч Химкија је стигао до свог учинка, али га нису превише добро пратили други играчи.

Такође, Богдан Богдановић је био изузетно расположен на старту, погодио је тројку из трећег покушаја и много опуштеније наставио да затрпава мрежицу ривала. Стартни центар Огњен Кузмић зарадио је двије брзе личне грешке, уступио је мјесто Бобију Марјановићу и тада је кренуо шоу двојице играча.

Центар Детроита поигравао се са чуварима, погађао из свих дијелова рекета, а стигао је и да у стилу одсутног Милоша Теодосића упосли Владимира Лучића. Богдановић и Марјановић постигли су по 13 поена, Србија је одиграла сјајно прво полувријеме и дошла на корак од пласмана у финале Евробаскета.

Међутим, наставак игре донио је велику драму и проблеме за српски тим, пошто се противник, на крилима нестварног Алексеја Шведа, вратио на посјед минуса. Везали су играчи Сергеја Базаревича 11 поена и, када се чинило да је наш тим одбио налет, они су поново притисли и почетком посљедње дионице ушли у резултатски егал.

На српске играче утицала је и повреда Стефана Јовића који је приликом лошег доскока искренуо зглоб и више се није враћао у игру.

Тада је пресудила велика жеља и карактер "Орлова"-Василије Мицић, који је имао проблема са самопоуздањем, три минута прије краја постиже важну тројку, а онда Богдановић на већ описан начин води Србију у финале.

Управо је "Вођа хорде" био први играч сусрета са 24 поена (9-16 из игре), уз 3 скока и 4 асистенције. Сјајан је био и Бобан Марјановић са 18 поена, 6 ухваћених лопти и 4 успјешна додавања, а одличну ролу имао је и Лучић (13 поена и 8 скокова).

С друге стране, Швед се зауставио на 33 поена, Воронцевич је додао 14, три више од Мозгова који је ухватио и 9 лопти.

Финале је на програму у недјељу од 20.30, а меч за бронзу игра се четири и по сата раније.

Извор: Б92