latinica  ћирилица
15/09/2017 |  18:07 ⇒ 16/09/2017 | 07:58 | Аутор: РТРС

Жељезничари наставили штрајк глађу- управа објавила податке о дуговањима (ВИДЕО)

За данас најављено окупљање подршке радницима Жељезница који од понедјељка штрајкују глађу, завршило је одласком у Владу Српске. Радници од штрајка нису одустали ни након разговора у Влади. Управа Жељезница објавила је појединачна дуговања према штрајкачима и још једном нагласила да се плате у овом предузећу исплаћују редовно.
Штрајк жељезничара - Фото: РТРС
Штрајк жељезничараФото: РТРС

Окупљање жељезничара почело је тако што су поново послали поруку.

"Не одустајемо, одавде нас могу изнијети само на носилима или нам исплатити наша потраживања", изјавио је Златко Марин, предсједник Синдиката транспортне дјелатности.

Поставили су и ултиматум генералном директору и министрима саобраћаја и рада да до подне реагују на њихове захтјеве. Када је реаговање изостало, упутили су се пред Владу Српске. До министра саобраћаја нису дошли јер је, како им је речено, одсутан. Саслушала их је Мира Васић, помоћница у Министарству рада, из којег су, након састанка, поручили да законитост штрајка утврђује инспекција рада и да рјешавање проблема у Жељезницама није у њиховој надлежности.

Радник ЖРС Драган Пеулић истакао је да су им у Министарству поручили, оно што су већ знали - да је њихов штрајк легалан и да имају на њега право.

"Због тога ми овдје и даље остајемо", поручио је Пеулић. 

Министар Неђо Трнинић, јуче је штрајкачима поручио да разумије њихов страх због реструктурирања предузећа, али да разлога за штрајк нема. Поновио је да се плате у овом предузећу редовно исплаћују.

"Мислим да су ови радници што су у штрајку крајње исполитизовани и изманипулисани у духу тренутне политичке ситуације", каже Трнинић.

За то вријеме из управе Жељезница стигло је саопштење са тачним подацима о дуговањима према штрајкачима. У саопштењу управе се наводи да предузеће Златку Марину дугује 50, а максималан дуг према неком од њих износи 268 марка, на шта штрајкачи поручују да неком са и онако ниским примањима, 50 марака није мало.

"Сматрамо да је кршење закона објављивање списка о нашим дуговањима, јер моје примање да је и од једне марке, тајно је и не би смјело бити јавно", истиче Марин.

Из Владе Српске делегација штрајкача се вратила на полазну тачку  - бањалучку Жељезничку станицу, гдје, како кажу, остају до испуњења њихових захтјева.