latinica  ћирилица
15/09/2017 |  16:23 ⇒ 16/09/2017 | 10:04 | Аутор: РТРС

Реаговања: Опозициони посланици понашали су се као побуњеничка група (ВИДЕО)

Настављају се реаговања на покушај опозиције да онемогуће рад републичког парламента. Званичници Српске покушај блокирања Народне скупштине оцијенили су као организовани покушај промјене легитимно изабране власти насилним путем. Поручују - опозициони посланици понашали су се као побуњеничка група.
Опозиција блокирала парламент - Фото: РТРС
Опозиција блокирала парламентФото: РТРС

Одржавањем сједнице Народне скупштине послата је најважнија порука. Покушај насиља није успио, а удар на Парламент удар је на институције Републике Српске, поручио је предсједник Милорад Додик.

"То смо видјели у Украјини, Македонији и другим земљама гдје су те `Сорошеве међународне организације` управљале тим процесима кроз протесте. Дакле, у оквиру одређених међународних група, фрустрираних немогућношћу управљања Републиком Српском, постоји тежња да се власт прије избора `склони` како би дошла кооперативна власт“, рекао је Додик.

Покушај блокаде НСРС је ванпарламентарни начин борбе који је опозиција раније најавила, каже Додик. Вукота Говедарица рекао је да ће се тући у скупштини и вјероватно је то, каже, покушао и овај пут.

Премијерка Жељка Цвијановић сматра да су опозициони посланици превршили сваку мјеру. Истиче да је било потребно обезбиједити несметан рад Народне скупштине и то је, каже, био став већине.

"Довољно је да видите њихова острашћена лица  да бисте схватили да је нешто друго у питању, а не да имају потребу да раде. Да није била она тема коју су они понудили тај дан, они би нешто друго. Очигледно је то био Дан Д кад је требало нешто да почне, али ја желим да кажем да ће Влада и даље радити нормално, слати приједлоге НСРС“., истакла је Цвијановић.

Министар унутрашњих послова Драган Лукач изјавио је за нашу телевизију да је опозиција покушала да сруши највишу институцију Републике Српске, самим тим и Републику, а на то нико нема право. Након што су опозициони посланици најавили да ће тражити његову оставку, Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске, позива бивше борце да траже оставку Вукоте Говедарице.

Министар унутрашњих послова Драган Лукач рекао је за нашу телевизију да је опозиција покушала да сруши највишу институцију Републике Српске, а самим тим и Републику. Поручује да нико нема право да руши институције Српске. Након што су опозициони посланици најавили да ће тражити његову оставку, Драган Лукач је одговорио да не преговара са дезертерима.

"Вукота Говедарица је дезертер. Човек кад одрасте требало би да буде припадник ВРС, а он је побјегао. Кад је било бомбародвање Србије, побегао је у РС. А СДС, као свесрпски покрет,  спао је на гране да га сада води дезертер. То је жалосно“, истиче Лукач.

Потпредсједник СДС-а Мићо Мићић покушава да смири тензије и поручује да је рјешење у дијалогу, јер се, каже, власт и добија и губи на изборима. Криза у Српској ушла је у ризичну фазу, а крај јој се не назире, поручује Мићић.

"Јесте тешко доћи до дијалога, али најгора варијанта је да дође до сукоба. Не смијемо доћи до дешавања попут оних у Македонији и боље је да смијенимо све нас политичаре и да дођу други који могу причати у интересу народа“, додаје Мићић.

СНСД-ов Игор Жунић рекао је да не зна да ли је већа брука оно шта је опозиција хтјела да уради у парламенту или накнадно извлачење и покушај оптуживања других за своје насилничко понашање. Лидер ДНС-а, Марко Павић, истиче да је у Народној скупштини мањина покушала да наметне ставове, и то незаконито и мимо Пословника о раду.

"Не може се насилним онемогућавањем рада већини у Народној скупштини Републике Српске рећи да се борите за демократију и остваривање права. Највеће демократско право човјека јесте да изађе на изборе, гласа за некога и да, након тога, легално изабрани органи, појединици и посланици раде свој посао - рекао је Павић.

Македонски сценариј помиње и бошњачки политичар Ћамил Дураковић. Понавља став да Бошњаци у Српској не могу да остваре своја права, а да су примјеном македонског сценарија Албанци своја остварили и ушли у власт.

"То што предсједник Додик веже са сценаријем у Македонији, наша порука је да су Албанци постали легитиман политички фактор и на тај начин ушли у парламент Албаније. Тако да смо ми смо увијек ту да заступамо интересе Бошњака и повратника, које не види ни позиција ни опозиција“, истиче Дураковић.

Да покушај блокаде највишег демократског републичког тијела, није ништа друго него удар на Републику Српску, мишљења су и аналитичари.

Дарио Видојковић, професор историје на Универзитету у Регензбургу, истиче да посљедњи догађаји у Републици Српској подсјећају на покушај државног удара, јер шта је то друго, каже, ако неко покушава да блокира рад Народне скупштине.

Ако се сјетимо да је томе претходио низ напада на институције Српске, попут промјене грба, заставе и покушај укидања Дана Републике, онда ствари постају много јасније, кажу стручњаци. У позадини виде мијешање политичког Сарајева и западног фактора, који преко својих експонената у Српској, покушавају да остваре сан Алије Изетбеговића – унитарну БиХ.

Да покушај блокаде највишег демократског републичког тијела, није ништа друго него удар на Републику Српску, сматрају и аналитичари. Понашање посланика из опозиционих партија и изјаве шефова њихових странака, кажу, недвосмислено указују само на једно – покушај извођења државног удара.