latinica  ћирилица
15/09/2017 |  15:59 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Павић: Опозиција незаконито покушала да наметне ставове

Предсједник ДНС-а Марко Павић сматра да је у Народној скупштини Републике Српске мањиња покушала да наметне ставове, и то незаконито и мимо Пословника о раду највише законодавне институције.
Марко Павић - Фото: РТРС
Марко ПавићФото: РТРС

- Не може се насилним онемогућавањем рада већини у Народној скупштини Републике Српске рећи да се борите за демократију и остваривање права. Највеће демократско право човјека јесте да изађе на изборе, гласа за некога и да, након тога, легално изабрани органи, појединици и посланици раде свој посао - рекао је Павић Срни, кометаришући недавна дешавања у Народној скупштини Републике Српске.

Он је истакао да ДНС поштује законитост и да се чланови ове партије уздражавају од тешких ријечи, одлука и поступака, те оцијенио да Народна скупштина Републике Српске има стабилну већину.

- ДНС има принципе, као и ја као предсједник странке. Поштујући принципе видјели сте како смо се понашали у Народној скупштини Републике Српске - додао је Павић, који сматра да нико нема право бојкотовати скупштински рад.

Он је нагласио да подржава одлуке предсједника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића јер су биле у складу са скупштинским Пословником о раду.

- Да ли је неко сагласан са скупштинским Пословником о раду или није друга је ствар, али је сигурно да су сву дужни да поштују одлуке које су донесене у складу са овим актом. Не могу бити прихваћене тврдње да је био терор већине над мањином, јер такве врсте терора нема нигдје у свијету - каже Павић.

Он је подсјетио да је у Скупштини прихваћено да два од три захтјева опозиције буду одмах испуњена, а још један у року од 15 дана.

- Зато мислим да није било никаквог разлога за онакав излив незадовољства, незаконите притиске и непословничка понашања. ДНС прихвата да опозиција може имати своја размишљања и начин рада, али када се уђе у Скупштину мора се знати да је ријеч о повјерењу грађана, а не о кршењу прописа и реда - рекао је Павић.

Према његовом мишљењу, владајућа већина, опозиција и полиција нису спремни за примјену било какве силе што је важно и добро.

- Опозиција мора бити свјесна да су били удаљени из расправе и да нису више могли присуствовати. Ово што су урадили је негативно за њих. Полиција је задужена да чува Скупштину, ред и мир. Не видим да је било прекорачења овлаштења, а полицајци су се веома коректно понијели", сматра Павић.

Лидер ДНС-а не жели рећи да ли је у Српској посриједи сценарио сличан македонском, али је сагласан да се може говорити о некој врсти сценарија ако се покушава нешто што није у складу са прописима Републике Српске.

- ДНС ће се борити да сценарио противан прописима не прође у Народној скупштини, нити било гдје. Морамо схватити да смо ушли у посљедњу годину изборног мандата када странке морају имати аргументе због којих ће неко гласти за њих, а не да на нестатутаран начин настоје освојити власт - нагласио је Павић и поновио да је потребан дијалог и уздржаност од тешких ријечи и дјела.

Говорећи о ситуацији у Жељезницама Републике Српске, Павић истиче да већ данас има позитивних сигнала од радника који штрајкују и да жали што могу угрозити здравље.

- Чини ми се да се иде ка постизању неког договора и очекујем да ће тако бити. Подржавамо ресорног министра Неђу Трнинића и Владу. Није добро што је све ово дошло у вријеме када би требало реструктурисати ово јавно предузеће, односно када је пронађен модел да буду ријешени проблеми и да нико од радника не буде оштећен - сматра Павић.

Извор: СРНА