latinica  ћирилица
15/09/2017 |  15:38 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Уручењем кључева стана завршен Програм стамбеног збрињавања у К. Дубици (ВИДЕО)

Мајци погинулог борца Војске Републике Срспке, Миљи Алаши из Козарске Дубице, којој је кућа изгојела 2013. године, данас су уручени кључеви стана. Њеним стамбеним збрињавањем, у Козарској Дубици завршен је Програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида који проводи Влада Републике Српске.
К. Дубица: Стан за породице погинулих - Фото: РТРС
К. Дубица: Стан за породице погинулихФото: РТРС

У ратној стихији 1992. године страдао јој је син Горан. Да невоља буде већа, Миљи Алаши 2013. године пожар је уништио кућу. Од тада, ова 76-годишња старица живјела је као подстанар. Сада ће, каже, поново имати свој дом.

Овим је у Козарској Дубици завршено стамбено збрињавање борачких категорија. Општина је, у сарадњи са Владом, у овај пројекат уложила 1.5 милиона марака.

Душан Дрљић, начелник Одјељења за општу управу и друштвене дјелатности општине Козарска Дубица, истакао је да је до сада стамбено ријешено 75 породица од којих је 47 станова финансирано сарадњом Министарства рада и општине Козарска Дубица, а остало је ријешено путем фондова државних или друштвених предузећа из општине Козарска Дубица.

Програм стамбеног збрињавања који обухвата породице погинулих бораца и ратне војне инвалиде од 1. до 4. категорије, Влада Српске проводи од 1999. године.

Душко Милуновић, помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите истиче да се овај програм приводи крају и да ће до краја ове године бити завршен.

"Остало је још 37 неријешених породица. Изградња станова је у току у општинама гдје се породице налазе", нагласио је Милуновић.

До сада је збринуто укупно 8.245 породица – од којих су 3.333 добиле станове, а осталима су додијељена бесповратна новчаних средстава. У овај програм Влада Српске уложила је око 150 милиона марака.