latinica  ћирилица
15/09/2017 |  13:57 ⇒ 16:41 | Аутор: РТРС

Отворен туристички штанд Српске у Кнез Михаиловој улици

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић отворио је данас туристички штанд Српске у Кнез Михаиловој улици у центру Београда, у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији" која се одржава пету годину заредом.
Предраг Глухаковић - Фото: СРНА
Предраг ГлухаковићФото: СРНА

Након интонирања химне Републике Српске "Моја Република", Београђанима се представио хармоникашки оркестар "Алекса Шантић" из Угљевика.

Глухаковић је истакао да му је драго што је ова манифестација постала традиционална, те да лијепа ријека Дрина која повезује Српску и Србију "показује све веће наше заједништво".

Он је додао да се на овај начин Српска и Србија желе представити једни другима, као резултат потребе једног народа да са једне обале Дрине покаже шта је све урађено у погледу привредне и туристичке производње и индустрије.

Глухаковић је навео да су највеће, али и најдраже посјете, осим других гостију који су у Српској драги и добродошли, управо посјете из Србије, те да у Српској постоји посебан осјећај када је ријеч о туристима из Србије.

"Статистички подаци за седам мјесеци ове године показују да је највише посјета из Србије Републици Српској. Ми смо на то поносни и хвала свима онима који долазе у Српску. Ова манифестација показује једно велико срце које сви заједно његујемо и чувамо и надам се да ће и убудуће бити овако лијепо", нагласио је Глухаковић.

Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић изјавила је да се та организација пети пут представља у Београду, на најатрактивнијем мјесту, гдје највише људи пролази и може да види шта је то што Српска може да понуди у туризму.

"На штанду ћемо приказати комплетну понуду јер туризам је управо доживљај и уживање у природи, храни, причи, а ми све то можемо да понудимо овде", истакла је Јовановићева.

Она је додала да су ефекти представљања туристичких понуда Српске у Србији све бољи сваке године, те да се број туриста из Србије сваке године повећава.

"Ту имамо сјајни реципроцитет. У Србију највише долази туриста из Републике Српске, односно БиХ, а код нас највећи број туриста долази управо из Србије и ми смо зато овде, да понудимо све оно што је ново од прошле године до сада, са чим нису упознати, а тога је много", навела је Јовановићева.

Окупљеним Београђанима обратио се и директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић, који је истакао да му је част и задовољство што је већ трећу годину заредом и гост и домаћин "Данима Српске" у Београду.

"У протеклих 30 година доста сам путовао по свету, али схватио сам да је свуда лепо, али најлепше је код својих. А у Републици Српској сте код својих. А то није само туристичко упознавање или упознавање са коренима и историјом нашег народа, већ је то осећај да сте код својих", рекао је Поповић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик свечано ће отварити манифестацију "Дани Српске у Србији" данас у 18.00 часова у Народном позоришту у Београду, а отварању ће присуствовати и предсједник Србије Александар Вучић.

Скуп у Народном позоришту благословиће Његова светост патријарх српски Иринеј, а у умјетничком дијелу глумци из Србије и Републике Српске извешће једночинку "Трезвено, сабрано и саборно" по сценарију Вулета Журића и Нелета Карајлића, који потписује и режију једночинке.

Извор: СРНА