latinica  ћирилица
15/09/2017 |  13:40 | Аутор: РТРС

Жељезничари нису заказали састанак са Трнинићем

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске саопштило је да представници штрајкача "Жељезница Српске" нису контактирали Министарство, нити су заказали састанак са ресорним министром Неђом Трнинићем, како су пренијели поједини медији.
Штрајк жељезничара (архив) - Фото: РТРС
Штрајк жељезничара (архив)Фото: РТРС

У саопштењу се наводи да је непромијењен став ресорног министарства о питању штрајка глађу одређеног броја запослених у "Жељезницама Републике Српске".

"Сматрамо да сви незадовољни радници имају право на штрајк у складу са Законом о штрајку. Сваки други облик опструкције рада и радних процеса је неприхватљив", додаје се у саопштењу.

Министарство сматра да је група радника предвођена појединим представницима синдикалних организација "изманипулисана и не располаже свим информацијама, да би донијели прави суд на основу свих релевантних чињеница".

У саопштењу Министарство истиче да се то, прије свега, односи на чињеницу да се запосленима у "Жељезницама Републике Српске" редовно измирују плате, да се измирује репрограм дугова према фондовима, да је радницима омогућено овјеравање здравствених књижица, те да ће друге накнаде бити измириване сукцесивно, по обезбјеђивању средстава.

Из Министарства подсјећају да Влада Републике Српске даје подршку процесу реструктурисања "Жељезница Републике Српске", те да овај процес захтијева одређено вријеме и да сви субјекти у њему треба да дају максималан допринос, с циљем добробити предузећа у којем раде.

Поједини медији објавили су да су тројица штрајкача са жељезничке станице у Бањалуци кренула у Владу Српске на хитан састанак са Трнинићем.

Жељезничари у Бањалуци већ пети дан штрајкују глађу. Траже исплату заосталих накнада за топли оброк и превоз.

Извор: СРНА