latinica  ћирилица
15/09/2017 |  12:46 | Аутор: РТРС

"Квалитеније ријешити остваривање права на ортопедска помагала"

Радна група за унапређење положаја лица са инвалидитетом договорила је, на основу приједлога савеза удружења ове популације, да буде израђен заједнички план приоритета рјешавања питања значајних за њих, а истакнута је и потреба бржих и квалитетнијих рјешења у домену остваривања права на ортопедска помагала.
Лице са инвалидитетом - Фото: РТРС
Лице са инвалидитетомФото: РТРС

На данашњем првом радном састанку Радне групе коју је именовала Влада Републике Српске разматране су могућности измјена неких законских рјешења с циљем бржег остваривања права корисника и закључено да исплата подршке за функционисање савеза треба да буде редовнија.

Чланови Радне групе су министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, министар финансија Зоран Тегелтија, министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, вршилац дужности директора Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић, потпредсједник Савеза општина и градова Републике Српске Миленко Ђаковић, те представници савеза удружења лица са инвалидитетом.

На састанку је било ријечи о актуелним питањима и будућим плановима рада са циљем што ефикаснијег и бржег проналажења рјешења за проблеме лица са инвалидитетом, те побољшања њиховог материјалног и друштвеног положаја, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Представници савеза упознали су министре у Влади Републике Српске о проблемима са којима се суочавају у остваривању својих права и изнијели приједлоге рјешавања свакодневних проблема ове популације и за квалитетнији живот путем системских рјешења.

Приједлози рјешења су у складу са циљевима денифинисаним у Стратегији унапређења друштвеног положаја лица са инвалидитетом у Републици Српској за период од ове до 2026. године, наводи се у саопштењу.

Састанку су присуствовали представници Савеза глувих и наглувих Републике Српске, Савеза дистрофичара Републике Српске, Савеза параплегичара, обољелих од дјечије парализе и осталих тјелесних инвалида Републике Српске, Савеза слијепих Републике Српске и Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске.

Представници савеза удружења изразили су задовољство што кроз рад Радне групе, формиране на основу иницијативе предсједника Владе Републике Српске Жељке Цвијановић, имају прилику да у директној комуникацији са министрима размотре приједлоге најбољих рјешења у домену њихових надлежности и утичу на доношење законских и подзаконских аката.

Извор: СРНА