latinica  ћирилица
15/09/2017 |  12:33 ⇒ 16/09/2017 | 08:07 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Политичко Сарајево највише штети БиХ

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да не зна шта може било ко да уради да наштети БиХ, а да то буде већа штета од оне коју она сама себи упорно прави, и то углавном приступом политичког Сарајева.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

На питање Срне да прокоментарише изјаве представника СДС-а да СНСД ради у интересу Хрватске, а на штету БиХ, јер не оспорава пројекат изградње Пељешког моста, Цвијановићева, која је и потпредсједник СНСД-а, рекла је да "што се тиче СДС-а - то је једна дезоријентисана политичка групација која више и не личи на политичку партију, тако да њих не вриједи коментарисати".

Она је оцијенила да да "СДС у овој причи служе као портпароли Бакира Изетбеговића и да ту нема никакве дубоке и велике политике".

"Конкретно, кад је ријеч о изградњи пељешког моста, ту треба бити рационалан. Нико није рекао да треба задовољавати интересе једне на штету друге земље, али ако је тражено да хрватска страна отклони недостатке у погледу висине моста и распона лукова, а они то урадили, у чему је онда проблем? Зашто људи из сарајевске власти нису сјели и разговарали са хрватском страном, али и са свима у БиХ, да се види шта још треба урадити да се изађе у сусрет интересима и БиХ, већ су одмах кренули да све оспоравају и пишу писма на све стране? То је једно лудило које не води нигдје и ничему", констатовала је Цвијановићева.

Она је појаснила да Републику Српску интересује мост у Градишци и да се очекује да и Хрватска и ЕУ разумију те потребе и рационално приступе том и другим пројектима који су важни за Српску.

Цвијановићева је нагласила да политичко Сарајево свако мало проблематизује ствари са сусједима, а упире прстом на Милорада Додика и СНСД као "факторе унутрашње и регионалне нестабилности" и у тој замјени теза они добијају свесрдну подршку СДС-а, ПДП-а и НДП-а.

"Бошњачки политичари су у Сарајеву креирали митове и очекују да на њима почива БиХ и да се на њима гради однос земаља сусједства и цијеле планете. Ту је мит о жртви, па мит о БиХ коју сви у њој и око ње, ваљда, треба да мазе и пазе чак и кад је несносна и својим грађанима и окружењу, па мит о БиХ као држави која би била сјајна само да нема Бањалуке и Мостара који то кобајаги кваре, па мит о праву Бошњака да приватизују институције и свако мало одашиљају писма по свијету лажно презентујући своје политичке ставове као ставове цијеле БиХ", навела је Цвијановићева.

Премијер Српске је оцијенила да они функционишу по матрици да су сви криви за све, само они не.

"И не бих рекла да ће то изаћи на добро и да ће вјечно трајати", закључила је Цвијановићева.

"Опозиција се у НСРС понашала као побуњеничка група"

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да су се представници опозиције у Народној скупштини понашали као побуњеничка група.

"Разумијем право сваког народног посланика да заступа интересе људи који су их изабрали и дјелују у складу са дозвољеним правилима у оквиру скупштине, али мислим да су сада превршили мјеру", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је истакла да је став већине био да се мора организовати несметан скупштински рад и зато је подржано руководство Народне скупштине Републике Српске у стварању услова за тако нешто.

"Имали смо дневни ред и организовали рад у оквиру Народне скупштине. Међутим, непримјерено је понашање опозиционара које се манифестовало кроз различите ствари и било је довољно погледати њихова острашћена лица из чега се видјело да их води нека друга активност, а не потреба за радом", додала је Цвијановићева.

Према њеном мишљењу, очито је ове седмице требало да буде неки дан "Д" за опозицију када је морало да почне нешто што су замислили у својим главама.

"Влада Републике Српске ће и даље радити несметано и слати приједлоге Народној скупштини. Народна скупштина ће, исто тако, те акте стављати на дневни ред. На посљедњој скупштинској сједници окупила су се 52 посланика која су жељела да раде свој посао и нису сви из владајуће коалиције. Има посланика и из опозиције који су радили, али и независних посланика", каже Цвијановићева.

Она је поновила да је опозиција процијенила да нема више шта да тражи на изборима, након деструктивне политике коју спроводи у Српској, као и промашеног и штетног дјеловања у Сарајеву.

"На сједници Народне скупштине сам објашњавала да је Република Српска остала ускраћена за неколико стотина милиона КМ ради таквог њиховог понашања. Остало је 150 милиона КМ неповучено, а то су повољна средства Међународног монетарног фонда", подсјетила је Цвијановићева.

Она је поновила да је због тога посљедично на чекању 80 милиона евра од Свјетске банке, због ускраћене ратификације на нивоу БиХ.

"Један од тих пројеката је пројекат који се односи на подршку запошљавању и износи 21 милион. Имате подршку банкарском сектору, о којем опозиционари воле да причају а онда када имате аранжман са Свјетском банком да уведете ствари у ред и направите солиднији, бољи банкарски сектор они то блокирају. Ријеч је о пројекту вриједном 28,2 милиона евра. Имате и трећи пројекат вриједан 29,8 милиона евра за подршку развојним политикама Републике Српске", подсјетила је Цвијановићева.

Она је навела да је, упркос блокадама и деструкцијама, Република Српска биљежи добре показатеље.

"Република Српска је шампион у региону када је ријеч о економском расту. Ми сада имамо забиљежени раст од 3,5 одсто за прошлу годину, иако је пројекција била 2,9. У Федерацији БиХ, коју опозиционари обожавају да хвале, забиљежен је раст од 2,9 одсто, у Србији 2,8, Македонији 2,4 одсто, Словенији 3,1 и три одсто у Хрватској", поновила је Цвијановићева.

Она сматра да је опозиција себи дала аутогол и може да се чује од људи да се многи стиде због онога што се дешавало.

"Након силног обрушавања на институције Републике Српске, а видјели смо и какав је однос према предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Влади и Народној скупштини, сада су себи за мету узели МУП и могу да кажем да је одвратан начин на који се они вербално обрачунавају са припадницима Министарства унутрашњих послова који су само радили свој посао, јер су дио система и дужни су да штите систем и уставни поредак, као и да омогуће функционисање свих институција", закључила је Цвијановићева.

Извор: СРНА