latinica  ћирилица
15/09/2017 |  12:32 | Аутор: РТРС

Хрватски шопинг туристи преплавили Орашје

Прекогранични шопинг Славонаца у БиХ, судећи према вриједности купљене робе за коју је поднесен захтјев за поврат ПДВ-а, све више цвјета, посебно у Орашју.
Куповина - Фото: РТРС
КуповинаФото: РТРС

У првих шест мјесеци ове године, према подацима које је изнио директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић, преко граничног прелаза Орашје, једног од најфреквентнијих прелаза у БиХ, забиљежен је прелазак чак 2.127.957 лица и 932.717 превозних средстава. Дневно је, пема томе, ппреко граничног прелаза Жупања-Орашје у просјеку прошло 5153 возила и 11.757 путника.

Један од главних разлога одлазака у куповину преко границе је поврат ПДВ-а на купљену робу, који се у БиХ обрачунава по јединственој стопи од 17 посто. Страни држављани који немају пребивалиште у тој држави царинској служби на увид дају рачуне, робу и оригинал попуњен образац за поврат пореза.

Осим по прехрану, гориво, лијекове, Хрвати долазе и због ПВЦ столарије, намјештаја, дјечијих колица и опреме за новорођенчад, одјеће, обуће, аутомеханичарских, вулканизерских и фризерских услуга, али и школовања, и забаве. Најтраженија роба је резани духан који се у Орашју продаје по цијени до 30 марака килограм.

Извор: Агенције