latinica  ћирилица
15/09/2017 |  12:00 ⇒ 18:26 | Аутор: РТРС

Бањалука: Округли сто "Управљање ризиком од природних катастрофа (ВИДЕО)

Начелник Управе за полицијску обуку МУП Републике Српске Миле Шикман сматра да је веома важно да се у Српској унаприједи област заштите и спасавања, посебно у сегменту комуникације, образовања, организације и коришћења савремних технологија.
Факултет безбједностних наука - Фото: РТРС
Факултет безбједностних наукаФото: РТРС

Уочи одржавања округлог стола "Управљање ризиком од природних катастрофа", Шикман је истакао да је циљ овог скупа размјена искуства различитих субјеката који учествују у заштити и спасавању у ванредним ситуацијама.

"Презентоваћемо резултате истраживања до којих смо дошли, те практично демонстрирати опреме и средства која се користе у ванредним ситуацијама изазваним природним катастрофама, као што су покретни систем везе, моторни чамци, гашење пожара из ваздуха и друго", рекао је Шикман новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, из поплава из 2014. године извучене су значајне поуке и искуства што је допронијело унапређењу сегмента заштите и спасавања.

Шикман је нагласио да је од пресудног значаја добра организација и координација свих субјеката који учествију у заштити и спасавању, те коришћење савремене технологије која у великој мјери помаже у предвиђењу непогода и отклањању посљедица.

"Искуства нам помажу да боље процијенимо када ће непогода наступити и у ком обиму, да бисмо могли процијенити ресурсе и одговор на њу с циљем умањења посљедица. Веома је важно развити свијести грађана о опасностима да би и они могли предузети оно што је у њиховој моћи", појаснио је Шикман.

Он је додао да је Српска након мајских поплава 2014. године набавила најсавременију опрему за заштиту и спасавање.

Шеф бањалучког Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун истакао је да је након поплава 2014. године Град Бањалука одговорном политиком приступио комплетној реорганизацији система градске Цивилне заштите, формиране су све јединице Цивилне заштите, те је набављена значајна опрема.

Представник Ронилачког клуба "Бук" из Бањалуке Бранислав Трнинић рекао је да се након поплава 2014. године много радило на систему унапређења заштите од ових непогода, поготово када је ријеч о сарадњи клубова и локалне заједнице и Републичке управе Цивилне заштите.

Он је оцијенио да је у односу на 2014. годину систем увезан и ради боље, а надлежне јединице су опремљеније.

У раду округлог стола, који је организовала Управа за полицијску обуку МУП-а Републике Српске у сарадњи са Факултетом безбједносних наука Универзитета у Бањалуци, учествују припадници МУП-а, Цивилне заштите, удружења од посебног интереса, студенти и професори.

Извор: РТРС, СРНА