latinica  ћирилица
15/09/2017 |  11:57 ⇒ 13:11 | Аутор: РТРС

Радојичић предложио именовање Савјета за израду урбанистичког плана Бањалуке

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, доставио је градском парламенту приједлог за именовање Савјета за израду урбанистичког плана, на челу са градским архитектом Иваном Рашковићем. У тим би, поред њега, требало да уђу и неки од најпознатијих регионалних архитеката.
Игор Радојичић - Фото: Facebook
Игор РадојичићФото: Facebook

Према приједлогу, Савјет би требало да броји 17 еминетних стручњака из разних области, који ће помоћи приликом предстојеће израда урбанистичког плана. Овај план би требало да дефинише изглед Бањалуке за наредних 20 година, колико је рок трајања овог документа. Придајући велики значај изради овог документа, градоначелник Радојичић предложио је да у Савјет уђу познати стручњаци из БиХ, али и земаља региона.

Тако би се, између осталих, у овом тиму требало да нађу актуелни градски архитекта Лјубљане Јанез Кожељ, декан београдског Архитектонског факултета Владан Ђокић, један од најпознатијих хрватских архитеката Крешимир Рогина, као и бивши декан Саобраћајног факултета у Београду Бранко Станић.

Осим њих, у Савјету ће, по приједлогу, бити стручњаци разних профила, и то: Бранкица Милојевић, декан бањалучког АГГФ-а, Миленко Станковић, бивши декан АГГФ-а, Александар Сеизовић из Министарства грађевинарства Србије, Петар Васиљевић, машински инжењер, Лјиљана Дошеновић, инжењер пејзажне архитектуре, Владимир Ђорђић, Радослав Гајанин, професор бањалучког Медцинског факултета, Гордана Глоговац, технички директор Водовода, Горан Трбић, декан ПМФ-а, Никола Ступар, Гордана Роквић из Министарства пољопривреде и Игор Кувач, архитекта и предсједник Истраживачког центра “Простор“.

Градоначелник Радојичић нагласио је да се градске власти припремају да уђу у израду новог урбанистичког плана, пошто је актуелни план стар више од четири деценије. Он је указао да је поступак за израду новог урбанистичког плана започет још 2014. године, те је недавно поништен, послије трогодишњег жалбеног поступка једног од учесника тендера.

Извор: Независне новине